De Via Belgica als echte Marathon

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Marathon Via Belgica

In de Romeinse tijd zou de reis van de brug over de Worm bij Rimburg naar de brug over de Maas in Maastricht een ruime dag stevig doorstappen kosten. In de huidige tijd kun je route in etappes wandelen maar het kan ook nog sportiever: de snelste lopers van de Marathon Via Belgica zullen zondag 25 mei niet meer dan 2,5 tot 3 uur nodig hebben.

De derde editie van de marathon start om 10 uur in Rimburg op de plek waar de moderne versie van de route van de Via Belgica de Worm en de Duits-Nederlandse grens oversteekt. Van daaruit gaat de route naar Snowworld in Landgraaf en door het Caumerbeekdal naar Coriovallum oftewel Heerlen. Als eerbetoon gaat de route langs het Romeinse badhuis naar de plek aan de Steinweg in Voerendaal waar de resten van de grote Romeinse villa Ten Hove zijn gevonden.

Goudsberg

Vanaf Voerendaal gaat de route bergop via Craubeek, Termaar, Koulen naar de Goudsberg. Dit is de plek waar de fundering van een Romeinse toren is gevonden, waarschijnlijk een wachtpost die de Romeinen zicht bood op het reilen en zeilen in het dal van de Geul.

Kuitenbijter

Wie bergop gaat, mag ook weer naar beneden, in dit geval naar een voetpad langs de Geul in Valkenburg. In Geulhem ligt de grootste uitdaging voor de lopers: de kuitenbijter met 60 meter hoogteverschil naar Berg en Terblijt. Daarna gaat het richting Maastricht. De finish ligt op de oude Servaasbrug: exact 42,195 km en op enkele tientallen meters van de plek waar in de Romeinse tijd een brug over de Maas was gebouwd.

Schrijf je hier in

Lees ook

Archeologische snoepjes uit Thorn

Wat is het verhaal van de dode bij de Romeinse villa in Meerssen?