Via Belgica verbreedt de horizon

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

Onder het wakend oog van legionair Primus Flavius Cellerinus (Yannick Peters) ondertekenden bestuurders van de provincie en gemeenten donderdag 16 mei 2024 de afspraak om het project Via Belgica te verlengen tot 2027. De ondertekening vond heel toepasselijk plaats in het Romeins Museum / Thermenmuseum in Heerlen.

 

Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen, Simpelveld, Kerkrade en de provincie Limburg slaan opnieuw de de handen ineen om het Romeinse verleden van Zuid-Limburg te ontsluiten voor bewoners en bezoekers. Na 20 jaar Via Belgica-samenwerking willen de partners een volgende stap zetten. Tot dusver was het project gericht op professionele promotie en het werven van toeristen. De volgende stap betekent dat educatie, wetenschappelijk onderzoek en internationale samenwerking worden toegevoegd aan de doelstellingen. In 2027 moet er een aantrekkelijk toeristisch erfgoedproject staan, gevoed door wetenschappers en met een aanbod dat vooral is afgestemd op gezinnen met kinderen en 55-plussers. Het project mikt daarvoor op investeringen om de beleving van de landschapsroutes te verbeteren en op de totstandkoming van een vast jaarlijks programma in samenwerking met de Vrienden van de Via Belgica.

Van de weg naar het landschap

Waar in het verleden vooral  het Zuid-Limburgse deel van de Romeinse weg tussen Keulen en Boulogne-sur-mèr (moderne naam Via Belgica) centraal stond, verbreedt de aandacht de komende jaren naar het landschap, ook over de huidige landsgrenzen heen. Want de Romeinse verhalen gaan breder dan de Romeinse weg, ze bestrijken de brede omgeving. De komende periode wil het project daarom over die grenzen heen kijken en de Romeinse projecten bij de buren (Fruitspoor in België en Erlebnisraum Römerstraße in Duitsland) koppelen met de Via Belgica.

Oproep over de grenzen heen

‘Daarom doen we een warme oproep aan alle internationale partners om open te staan voor innovatie, verbinding en om samen bruggen te bouwen’, aldus projectleider Anja Neskens van de Via Belgica. De internationale ambities werden op de dag van de ondertekening onderstreept met een drie-landen-tocht voor bestuurders en andere genodigden. Gestart werd in de Romeinse afdeling van museum Grand Curtius in Luik, daarna volgden bezoeken aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, het Romeins Museum / Thermenmuseum in Heerlen, het Romeins landschap Vlengendaal in Bocholtz waar midden juni het theaterfestival Sempervivetum plaatsvindt en Museum Zitadelle in Jülich.

Lees ook

Hier ligt Coriovallum op 60 centimeter van Heerlen

Participatie op de Reuvensdagen