Hier ligt Coriovallum op 60 centimeter van Heerlen

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

Regen, sneeuw, storm. De weergoden werken tegen waar het kan. Maar de archeologen op het Raadhuisplein in Heerlen hebben de tijd van hun leven. Want de kans om midden in een Romeinse nederzetting in één keer zo’n grootschalige opgraving te doen is uniek. En dan blijkt ook nog eens dat de resten van Coriovallum slechts 60 tot 80 centimeter lager liggen dan modern Heerlen.

Van 18 november tot 6 december 2024 graaft een team van archeologen van ADC Archeoprojecten samen met vrijwilligers en stagiaires naar het Romeins verleden onder het Raadhuisplein. Het onderzoek gaat vooraf aan de vernieuwing van het plein halverwege 2025.

Foto: in de zuidoost hoek van het Raadhuisplein wordt een graf blootgelegd.

Misschien een tempel?
Eind november is er al tastbaar resultaat. Zoals verwacht (dankzij eerder graafwerk) zijn de fundamenten gevonden van een groter gebouw. Omdat de plek ook in Romeinse tijd al het centrum van de nederzetting Coriovallum was, gaat het om een gebouw met een openbare functie uit de tweede of derde eeuw. Van diverse kanten wordt geopperd dat het om een tempel gaat maar regio-archeologe Hilde Vanneste, die verantwoordelijk is voor de opgraving, trapt op de rem. Het is mogelijk, verder gaat zij niet want er is geen wetenschappelijk te verdedigen bewijs om de tempelclaim te steunen.

Andere vondsten tot dusver zijn resten van houten huizen uit de eerste eeuw, een Romeinse kruik van lokale witte klei, een Romeins metalen lepeltje om de oren te reinigen en een metalen mantelspeld. Uit latere periodes stammen een Middeleeuwse pottenbakkersoven en resten van een gracht die waarschijnlijk onderdeel was van het landsfort Heerlen.

Foto: Roderick Geerts van ADC Archeoprojecten toont de Romeinse vaas van lokale witte klei.

Een graf als verrassing
Speciale aandacht krijgt de zuidoost hoek van het Raadhuisplein. Tot verrassing van alle archeologen blijkt hier een vroeg romeins graf te liggen. Vanwege de vondst van de grafresten wordt op deze plek dieper gegraven dan op de rest van het Raadhuisplein.

Foto: een fragiel Romeins metalen lepeltje om de oren te reinigen, gevonden dankzij een metaaldetector.

De Romeinse vondsten worden de komende maanden schoongemaakt en worden onderdeel van het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. De herinrichting van Raadhuisplein start halverwege 2025 en is voor het einde van het jaar 2025 klaar. Naast aandacht voor groen, water en levendigheid vertelt het nieuwe ontwerp ook het verhaal van Romeins Heerlen.

Foto: geen grote bouwput maar een grootschalige archeologische opgraving

 

Lees ook

Dankzij Flaccus kennen we nu de naam van 8 inwoners van Coriovallum

Identiteit bekend: Romeins graf is van soldaat Flaccus