18
jun
2021
20
jun
2021

Bekijk een videofilm over Middeleeuws Voerendaal

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Tijdens de graafwerkzaamheden voor de bouw van de nieuwe winkelpanden in Voerendaal in 2015 zijn archeologische funderingsresten en bijzondere voorwerpen gevonden. Leren schoenzolen bijvoorbeeld. Zou hier vroeger een schoenmaker hebben gewoond en gewerkt? Een Kunraderstenen kruis (nog helemaal intact) dat verwerkt was in de keldervloer van de voormalige woning van Jacob. Wat zou Jacob daar uit hebben gespookt? En wist u dat er zelfs een gevangenis stond?

De oudste natuurstenen funderingen gaan terug tot in de Late Middeleeuwen hebben we inmiddels geleerd. Tot in de 20e eeuw zijn de oude muren als fundament gebruikt voor de jongere gebouwen.

Enkele leden van de heemkundevereniging Voerendaal zijn onlangs op bezoek geweest bij het archeologische centrum de Vondst in Heerlen, waar de gevonden voorwerpen zorgvuldig worden bewaard. Daar zijn de bijzondere voorwerpen eens nader onder de loep genomen samen met de regioarcheologe Hilde Vanneste en is middeleeuws Voerendaal weer even tot leven gekomen. Van het bezoek is een korte film gemaakt.

Bekijk via deze link de film die je meevoert langs de middeleeuwse vondsten van Voerendaal en haar ontstaansgeschiedenis.