21
okt
2023
02
jun
2024

EXPO – De oudheid in kleur

Organisator: Gallo-Romeins Museum

Tongeren

Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden? En dat van kop tot teen. In deze fascinerende expo ervaar je hoe hun beeldhouwwerken er écht uitzagen.

Niet wit maar gekleurd

Hoe werden witmarmeren beeldhouwwerken in de klassieke oudheid beschilderd? De Duitse archeologen prof. dr. Vinzenz Brinkmann en dr. Ulrike Koch-Brinkmann doen er al jarenlang onderzoek naar. Samen maakten ze tientallen reconstructies, op ware grootte en trouw aan de technieken van toen. De kleurrijke beelden van keizers, goden en mythologische figuren reizen de wereld rond. Honderdduizenden mensen raakten er al door in de ban. Nu zijn ze te zien in Tongeren.

Een meeslepende ervaring

Een video-installatie voert je mee de expo in. Je ontdekt hoe vaak we die witmarmeren sculpturen tegenkomen. In musea, maar ook in tuinen, films en strips.
Even verderop zie je drie levensgrote, authentieke standbeelden. De topstukken staan krachtig opgesteld in een witglanzende ruimte. Er zijn sfeervolle filmbeelden van een marmergroeve nabij Carrara, in Italië, te zien.
In een andere zaal waan je je op de binnenplaats van een woning in het oude Griekenland. Centraal staat een standbeeld van een jonge vrouw, beschilderd in dromerige pastelkleuren. Projecties zorgen voor een spel van licht en donker.

Leerrijke ontdekkingstocht

Het parcours door de expositie is duidelijk. Teksten zijn kort en helder.
In video’s zie je hoe de oude Grieken en Romeinen hun sculpturen maakten, van het kap- en vijlwerk tot het beschilderen. In de vitrines liggen tal van authentieke werktuigen. Ook leer je bij over de pigmenten – oker, loodwit, Egyptisch blauw – die kunstenaars toen gebruikten.
Via een audiotourapparaat krijg je extra uitleg over de betekenis die de beelden hadden in de klassieke oudheid. Schermen geven je een inkijk in hun opgravingsgeschiedenis, in het wetenschappelijk onderzoek en in de reconstructietechnieken.

Boeiend en leuk voor kinderen

Voor je kinderen is er een aparte audiotour, met informatie op maat voor zeven- tot twaalfjarigen. Computerspellen met puzzel- en tekenopdrachten zetten hen aan om de kleuren en versieringen op de reconstructies te verkennen. Ze maken ook vlot kennis met het werk van de steengroevearbeiders, beeldhouwers en schilders van toen.
Op zondag en tijdens schoolvakanties (Vlaanderen) is er een creatief atelier. Dit is inbegrepen in de toegangsprijs. Je kinderen worden tijdens dit atelier uitgenodigd om zich te laten inspireren door de patronen op de sculpturen. Op een marmeren tabletje kunnen ze een eigen ontwerp maken, om dat vervolgens in te kleuren. Het werkstuk mag uiteraard mee naar huis.

Aangrijpende beelden … in brons

Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de reconstructies van enkele beroemde bronzen sculpturen: twee oud-Griekse krijgers en een beeldenpaar dat bekendstaat als ‘de Bokser en de Prins’. Ook die bronzen sculpturen zagen er in de klassieke oudheid gekleurder uit dan je denkt. Edelstenen dienden als ogen, terwijl lippen, tepels en wimpers werden afgewerkt met koper, tanden met zilver. Ze zijn minstens even verrassend als de kleurrijke beelden in marmer.

 

De tentoonstelling wordt georganiseerd i.s.m. Liebieghaus Skulpturensammlung, Frankfurt am Main.

Tekst en foto: Gallo-Romeins Museum

Koop je hier tickets