15
dec
2023
08
sep
2024

EXPO – Heel Heerlen Graaft! Deelnemers vertellen

Heerlen

Van Heerlense/Heerlenaar via amateur-archeoloog naar expositie-samensteller. Dankzij hun deelname aan ‘Heel Heerlen Graaft‘ maken Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen pijlsnel ‘carrière’ in de lokale geschiedenis.

Donderdag 14 december om 19 uur opent de door hun ontworpen expositie over het archeologisch project Heel Heerlen graaft in De Vondst aan het Raadhuisplein in Heerlen. Het viertal was 9 en 10 september lid van het team van 150 vrijwilligers dat in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen op zoek ging naar het verleden van Romeins Heerlen. Al dat graafwerk werd daarna door vrijwilligers gewassen en gesorteerd. Inmiddels bestuderen professionele archeologen bestuderen de 8.551 vondsten uit de verschillende tijdperken. Met als hamvragen: wat is het, hoe oud is het, wie hebben het voor welk doel gebruikt?

Dat speurwerk is in volle gang en dat betekent dat de HHG-expositie in De Vondst maar een beperkt aantal vondsten kan tonen. De expo-makers kozen daarom voor een dubbelslag: ze tonen als eerbetoon de amateurarcheologen aan het werk met foto’s en video. En ze tonen een aantal vondsten uit de lange geschiedenis van Heerlen waar wel meer van bekend is. Omdat de vondsten vooral kleine fragmenten betreffen, is in het provinciaal archeologisch depot steeds een gaaf exemplaar als voorbeeld gevonden. Zo ziet de bezoeker waar het fragment voor staat. Leuk detail is dat de expositie de bezoekers aan de hand van vondsten uitdaagt verder te gaan met het onderzoek naar de oorsprong.

Praktisch:

Wat? Expo ‘Heel Heerlen Graaft! Deelnemers vertellen’

Waar? De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen

Prijs? Gratis