14
jun
2024
16
jun
2024

EXPO – Sporen van handel en oorlog

Organisatie Museum Valkenburg

Museum Valkenburg

Een unieke selectie van objecten door amateur archeologen gevonden die een historisch beeld geven.

In deze expositie is een selectie te zien die amateur- en hobbyarcheologen hebben gevonden. Eenmalig worden items uit privécollecties bij elkaar verzameld om een historisch beeld te scheppen.

Limburg kent een lange en veelzijdige geschiedenis en was eeuwenlang het toneel van macht, handel en oorlogen. De prehistorische jagers wisten onze contreien al te vinden en later gevolgd door Germaanse volkeren en de Romeinen. In de Middeleeuwen is het met hun adellijke ridders speler op Europees niveau. Vele eeuwen van oorlog en bijkomende handel, waar plunderende en doortrekkende vijandige troepen doorheen en langs trekken. En iedereen liet zijn sporen na.

In de expositie laten we objecten zien die kenmerkend zijn voor handel en oorlog. Ze geven een historisch overzicht weer door de diverse munten, lakenloodjes, kogels en zelfs een rood lepeltje. Ga terug in de tijd en laat je meenemen naar reconstructies van een vliegtuigramp en een militaire aanval uit WOII met de gevonden objecten.

Aan elk gevonden object zit een verhaal. Kom langs en ontdek de lokale historie. Korte en lange verhalen uit het verleden geven door de archeologische vondsten een beeldvorming bij de geschiedenis.

De expositie is te zien van 14 juni 2024 tot 1 september 2024. Iedere woensdagmiddag zijn er vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Valkenburg aanwezig in het museum van 14:00 tot 16:00 uur.