25
mei
2024
01
sep
2024

EXPO: Wie schrijft, die blijft!

Een organisatie van de Vicusgroep

Aken

Lezen en schrijven. Het is misschien wel de belangrijkste vernieuwing van de Romeinen 2.000 jaar geleden voor de regio van Maas en Rijn. De lokale stammen in het gebied beschikten over veel vaardigheden maar lezen en schrijven was daar geen onderdeel van.

In het Centre Charlemagne in Aken opende op 25 mei 2024 een tentoonstelling die volledig in het teken staat van Romeinse teksten die bewaard zijn gebleven. Onder de titel ‘Wie schrijft die blijft!’ wordt een brede collectie voorwerpen getoond met bijvoorbeeld namen van individuele mensen die in de regio woonden. Aardewerk, waarin namen zijn gegraveerd om de eigenaar te identificeren. Maar ook ​​bijvoorbeeld graffiti op muren van huizen, zegels voor goederen en amforen. Aan de hand van de teksten wordt meer duidelijk over het dagelijks leven van mensen, hun geloof en het politieke leven. De Romeinen bleven uiteindelijk niet, maar het lezen en schrijven bleef wel behouden, samen met de 130 voorbeelden uit musea in Aken, Bonn, Heerlen, Maastricht, Tongeren, Leiden en Jülich.

De tentoonstelling, een idee van de Vicusgroep waarin archeologen uit de Euregio (Jülich, Aken, Heerlen, Maastricht en Tongeren) samenwerken, is te zien tot 1 september 2024.

 

Centre Charlemagne
Neues Stadtmuseum Aachen
Katschhof 1, 52062 Aken

Open dinsdag tot en met zondag 10.00 -18.00 uur.