16
jun
2023
16
jun
2023

GROTE SCHOLENDAG – Heel Heerlen Graaft!

Nationale Archeologiedagen - Nederland

Heerlen

Onder onze mooie stad Heerlen ligt nog een stad verscholen. Vlak onder onze voeten ligt Coriovallum: een Romeinse nederzetting van formaat. Maar er is nog veel onontdekt. Samen willen we deze verborgen stad verder ontdekken met het project Heel Heerlen Graaft. Op 18 juni vindt de officiële kick-off plaats, met tal van leuke activiteiten voor jong en oud. Daaraan voorafgaand, op vrijdag 16 juni, kunnen scholen het Thermenmuseum en de Vondst gratis bezoeken en deelnemen aan een groot aantal interessante archeologische workshops.

Het aanbod

Workshop Romeins koken (basisonderwijs en voortgezet onderwijs)
Wat veranderde er qua eten vanaf het moment dat de Romeinen hun legers onze kant opstuurden? Welke ingrediënten gebruikten ze en was hun smaakpallet zoveel anders dan het onze? Het antwoord op de laatste vraag is ‘Ja!’. Leerlingen bereiden 5 gerechtjes gebaseerd op het kookboek van de Romeinse smulpaap Apicius. Vervolgens presenteren ze deze in buffetvorm en genieten ze samen van de kookkunsten van hun klasgenoten.

Aantal leerlingen: Max. 20
Tijden: om 11:00 en om 13:00 uur
Locatie: Romeinse pluktuin de Vondst
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl

 

Workshop determineren kun je leren (groep 6/7/8 basisonderwijs)
Als er tijdens een opgraving archeologische vondsten gedaan worden volgt er nog een heel wat onderzoek om te bepalen wat er gevonden is en hoe oud het voorwerp is. Samen met een archeoloog onderzoek je een aantal archeologische vondsten. Wat is er gevonden? Hoe oud is het? Waar werd het voorwerp voor gebruikt?

Aantal leerlingen: Max. 30
Tijden: om 10:00 en om 11:00 uur
Locatie: Thermenmuseum
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl

De koffer van Villa Voerendaal (groep 6/7/8 basisonderwijs)
Spannend, een kist met een mini restauratielaboratorium en boordevol bijzondere Romeinse objecten uit het Limburgs Provinciaal Depot. Tijdens deze les bekijken en voelen de leerlingen bijzondere exacte replica’s vondsten uit de collectie. Bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen en werktuig van 2000 jaar geleden. Met de materialen uit de kist ontdekken de kinderen het belang van erfgoed.

Aantal leerlingen: Max. 32 per les

Tijden: Elk uur start een nieuwe les tussen 10:00 en 15:00 uur. Met de duur van één uur.
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl Vermeld bij je aanmelding de starttijd.
Locatie: de Vondst

Workshop 3D Scans en VR binnen de archeologie  (groep 7/8 basisonderwijs – voortgezet onderwijs)
Archeologie staat bekend om het graven naar vondsten in de bodem. Wat veel mensen niet weten is dat er veel meer moderne technieken en middelen worden gebruikt bij het onderzoeken van archeologische vondsten en het presenteren van deze vondsten in onder andere musea. Specialisten van archeologisch restauratie atelier Restaura nemen de leerlingen mee in het maken van 3D scans van archeologische voorwerpen. De leerlingen bekijken 3D geprinte replica’s en bekijken in gescande voorwerpen met een VR bril.

Aantal leerlingen: Max. 25 per uur
Tijden: om 10:00 en om 11:00 uur
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl
Locatie: de Vondst

Workshop munten schoonmaken (basisonderwijs)
Als je een munt ontdekt in de grond is het een klompje metaal. Samen met onze restaurateurs leg je laagje voor laagje het muntje bloot. Heb je een gouden of een zilveren munt gescoord?

Tijden: doorlopend tussen 10:00 en 15:00 uur
Aanmelden: vrije inloop (geen aanmelding nodig)
Locatie: de Vondst

Workshop Scherven plakken (basisonderwijs)
Wat een puzzel! Archeologen vinden vaak scherven in de bodem. Deze moeten tijdens het onderzoek weer in elkaar geplakt worden. Help je mee?

Tijden: doorlopend tussen 10:00 en 15:00 uur
Aanmelden: vrije inloop (geen aanmelding nodig)
Locatie: de Vondst

Bezoek Thermenmuseum met speurtocht
Lucius en Amaka wonen in Coriovallum en zijn beste vriendjes. Samen met Felix, de hond van Lucius, spelen ze graag in en rond het badhuis. Het badhuis was in de Romeinse tijd prachtig versierd met mozaïeken en fresco’s. Een fresco is een soort muurschildering. Door de jaren heen is het fresco van het badhuis echter zoekgeraakt. Lucius en Amaka hebben hulp nodig om het weer in elkaar te zetten. Helpen jullie Lucius en Amaka om het fresco van Coriovallum weer compleet te krijgen? Ga dan aan de slag met allerlei opdrachten waarmee jullie alles leren over de romeinen en het badhuis. Op ontdekkingsreis door het Thermenmuseum dus.

 

Tijden: doorlopend tussen 10:00 en 16:00 uur
Locatie: Thermenmuseum
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl

Bezoek Thermenmuseum met gids
Een gids vertelt je alles wat je wil weten over het Romeinse badhuis van Coriovallum.

Tijden: om 11:00, 12:00, 13:00 en 14:00 uur
Duur: één uur
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl
Locatie: Thermenmuseum

Rondleiding door het Limburgs provinciaal depot
Altijd al willen weten waar de gevonden archeologische objecten worden bewaard en opgeslagen? Tijdens deze rondleiding krijg je een kijkje achter de schermen in het depot en kun je een aantal bijzondere vondsten bewonderen.

Aantal leerlingen: Max. 30
Tijd: om 13:00 uur
Duur: één uur
Aanmelden: via j.martens@historischgoud.nl
Locatie: de Vondst

Praktische informatie

Aanmelden is voor veel activiteiten noodzakelijk vanwege de beperkte capaciteit. De kosten voor alle workshops zijn, met dank aan de Gemeente Heerlen, gratis. Vermeld bij uw aanmelding met hoeveel leerlingen u wenst deel te nemen en welk leerjaar het betreft. Wees er op tijd bij, want vol= vol!

Het is mogelijk om na een workshop het Thermenmuseum of de Vondst gratis te bezoeken. Hier kunt u kiezen voor een regulier bezoek of een speurtocht.

Meer weten over het project Heel Heerlen Graaft? Dit vindt u op: www.heerlen.nl/heelheerlengraaft. En meer informatie over de deelnemende instellingen/musea leest u op: www.thermenmuseum.nl, www.devondst.nl en www.restaura.nl.

gemeente Heerlen
aanmelding via j.martens@historischgoud.nl