21
aug
2023
21
aug
2023

LEZING – De Romeinse fontein – werkelijkheid en droom

door Gemma Jansen

Heerlen

De Romeinen waren grote tuinliefhebbers. In de ommuurde stadstuinen van Pompeji waren niet alleen bloemen en planten te vinden, maar ook beelden en fonteinen, die de tuinen als het ware ‘bevolkten’. De fonteinen varieerden van een eenvoudige waterstraal tot levendige beeldjes in de vorm van kinderen, dieren of ondeugende, dronken saters.
 
Gemma Jansen vertelt je tijdens een lezing op 21 augustus welke prachtige schilderingen van tuinen vol bomen, planen en volgens aangebracht werden in Pompeji. Ook werkende fonteinen  zijn afgebeeld: marmeren kommen met omhoog bubbelend water en elegante waternimfen. Bij nadere bestudering lijken deze geschilderde fonteinen helemaal niet op de fonteinen die in de tuinen gevonden zijn. De geschilderde fonteinen zijn dus geen ‘foto’ van de echte fonteinen. Wat verbeelden zij dan wel? Ontdek het in de lezing van Gemma Jansen, georganiseerd op initiatief van Rubico – School voor Filosofie en Cultuur.
 
Praktisch:
👉Wat? Lezing: De Romeinse fontein – werkelijkheid en droom door archeologe en classica Gemma Jansen
👉Waar? Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen (vrij parkerenà
👉Wanneer? maandag 21 augustus 2023: 14u tot 16u
👉Aanmelden? Tijdig reserveren in verband met beperkt aantal plaatsen: tel. 043-3631331 of via mail gemma.jansen@rubico.nl
inschrijven via