04
feb
2024
04
feb
2024

LEZING – De wereld van Sabina

organisator: Rubico - School voor Filosofie en Cultuur.

Heerlen

‘Rubico – School voor Filosofie en Cultuur’ organiseert op zondagmiddag 4 februari in het Cultuurhuis in Heerlen een lezing met de titel:

De wereld van Sabina
vrouw aan de top van het Romeinse rijk

In maart 2017 verscheen de roman Sabina, vrouw van Hadrianus. Een bijzondere liefdesgeschiedenis (Primavera Pers) van Nynke Smits. Verteld wordt hoe het voor Sabina geweest kan zijn: een huwelijk met de keizer die het Romeinse rijk bestuurde en bereisde en de jongen Antinous beminde. Het verhaal voert de lezer aan de hand van Sabina’s leven mee naar alle windstreken van het Romeinse rijk.

Nynke Smits, classica en auteur van de roman, zal tijdens deze lezing haar boek kort samenvatten en ingaan op de keuzes die zij bij het schrijven gemaakt heeft. Ook bespreekt ze vragen als: Hoe verhouden feit en fictie zich tot elkaar? Hoe zijn de voor Sabina schaarse bronnen gebruikt of genegeerd? Wat wíl de roman? Moet de lezer een inkijkje krijgen in Sabina’s ziel, wordt er licht geworpen op de tijd waarin ze leefde, de 2e eeuw na Chr.? Maar vooral zal de auteur, net als in het boek, Sabina’s publiek meenemen op reis naar haar mediterrane wereld: met beelden van Rome, de Villa van Hadrianus (bij Tivoli), de vallei van de Nijl, en het Athene uit de tijd van Hadrianus.

Voor meer info over Nynke Smits, zie https://www.nynkesmits.nl/sabina-2/
Momenteel werkt ze aan een boek over een andere bijzondere vrouw aan de Romeinse top: Julia Domna, echtgenote van de Romeinse keizer Septimus Severus.

Praktisch:

Wat: Lezing ‘De wereld van Sabina. Vrouw aan de top van het Romeinse rijk.’
Wanneer: zondag 4 februari
Tijd: 14u tot 16u
Waar: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
Prijs: €12.50
Reserveren: gemma.jansen@rubico.nu of bel 043-3631331
reserveren is mogelijk via gemma.jansen@rubico.nu of bel 043-3631331