04
jun
2023
04
jun
2023

LEZING: Een feest is niet compleet zonder bloemen!

organisatie Linea Recta

Landgraaf

Dat gold toen ook al voor de Romeinen en geldt nu ook voor de stg. Linea Recta Landgraaf.

 

Op zondagmiddag 4 juni houdt Linea Recta, o.w.v. haar 15 -jarig bestaan, van 14 uur tot 18 uur een jubileum middag in het cultuurhuis Landgraaf (Op de lichterberg, Veldstraat 21)

 

Er is van 15 uur tot 17 uur gelegenheid om de passende lezing ‘Bloemen, kransen en guirlandes in en om het Romeinse huis’ bij te wonen van Gemma Jansen, archeoloog en auteur van ‘Romeinse tuinen en bloemen’.

De Romeinen hadden echter geen bloemstukken, boeketten of bloemen in een vaas, maar vierden feest met bloemenkransen op hun hoofd en hingen het huis vol bloemslingers. Hier is natuurlijk weinig van over. Toch weten we er veel van omdat de kransen en guirlandes vaak vermeld worden in de Romeinse literatuur.

Ook vinden we prachtige afbeeldingen op de vele Romeinse fresco’s en reliëfs. Voor de kransen en slingers waren enorm veel bloemen nodig en daarom werden ze op grote schaal gekweekt. De bloemen werden niet alleen gekozen op uiterlijk en kleur, maar ook op symboliek en geur. In de lente en zomer waren viooltjes en rozen populair. In de herfst en winter waren de kransen vooral groen.

Eveneens is er voor en na de lezing ruimte om de ingerichte foto-expositie te bekijken: hoogtepunten en bijzondere Linea Recta momenten in de afgelopen 15 jaar die alles te maken hebben met de bewustwording van het Landgraafs Romeins verleden en cultureel erfgoed.

Het cultuurhuis is vanaf 14 uur geopend.

Kaartjes voor de lezing en de expositie incl. 1 consumptie en een stukje Romeins gebak kosten 5 euro. Ze zijn verkrijgbaar bij: kantoorboekhandel Funcken (Hoofdstraat Schaesberg), Bakkerij Aroma (Op de heugden Schaesberg), Slagerij Reumkens (markt Waubach).

Reservering via mail: vialinearecta@gmail.com

Dit is een activiteit van Linea Recta – Landgraaf.

Inschrijven via mail: vialinearecta@gmail.com