09
feb
2021
09
feb
2021

Online lezing De Sarcofaag van Simpelveld

dinsdag 9 februari 2021 om 20.00 uur

Online

RMO-restauratoren Nikè Haverkamp en Renske Dooijes houden, samen met conservator Jasper de Bruijn, een online lezing over de restauratie van de sarcofaag van Simpelveld. Ze vertellen ook over het Romeinse villa-gebied dat sinds de ontdekking van de sarcofaag in 1930 stukje bij beetje rond de vindplaats is blootgelegd.

  • datum: dinsdag 9 februari 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: online uitzending, opgenomen in het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

AANMELDEN ONLINE UITZENDING

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De sarcofaag van Simpelveld

De sarcofaag van Simpelveld werd in 1930 opgegraven in het Limburgse dorp Simpelveld. In hetzelfde jaar werd de kist door het Rijksmuseum van Oudheden aangekocht, met behulp van een lening van Vereniging Rembrandt. Omdat de sarcofaag bij de ontdekking al in meerdere fragmenten was gebroken, is de kist in de afgelopen negentig jaar meerdere malen gerestaureerd. Ook zijn er verschillende gipsafgietsels van de kist gemaakt, die over de hele wereld zijn verspreid. Als topstuk heeft het nu een prominente plek in de vaste tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd.

Restauratie in 2020 en 2021

Het oude onderstel van de sarcofaag geeft niet meer voldoende steun, waardoor tijdens verplaatsingen te veel frictie en trillingen ontstaan. Daarom wordt de kist momenteel opnieuw gerestaureerd en krijgt het een nieuw onderstel. Zo kan het in de toekomst veilig worden verplaatst. Tegelijkertijd krijgen de restauratoren goed inzicht in de conditie van de sarcofaag. Het huidige grootscheepse onderzoek en herstel van de stenen grafkist vindt plaats in een van de zalen op de tweede verdieping van het museum en duurt tot circa eind juni 2021. Het is dus een onderzoeksproject dat voor het oog van de museumbezoekers wordt uitgevoerd, met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, binnen het initiatief De kracht van onze Nederlandse collecties.

De Romeinen in Limburg

In de Romeinse tijd werd in Limburg op grote schaal graan verbouwd, vooral voor het Romeinse leger en de Romeinse steden in de omgeving. De welvaart die hiermee werd verkregen, vertaalde zich in de bouw van monumentale landhuizen, villa’s genoemd. De villa-eigenaren bezaten meestal meer van dit soort huizen en vaak bekleedden ze belangrijke functies in de Romeinse steden. De villa’s stonden op strak ingerichte boerenerven, samen met andere gebouwen. Buiten de erven bevonden zich imposante grafmonumenten, waarin de villa-eigenaren met allerlei pracht en praal werden bijgezet. De sarcofaag van Simpelveld is daar een treffend voorbeeld van.