18
jun
2021
18
jun
2021

Wandeling ‘Ontdek het Romeins verleden’

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Valkenburg a/d Geul

Op vrijdag 18 juni wordt er tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 een speciale wandeling georganiseerd. “Ontdek het Romeins verleden” is een informatieve tocht met als kader een landschapsstudie over de Via Belgica en het Romeinse villa landschap.

In navolging op de wandeling twee jaar geleden “Ontdek het Romeins verleden”, die richting de Romeinse wachttoren op de Goudsberg liep, komt nu een vervolg richting Meerssen / Maastricht. Deze wandeling voert gedeeltelijk over de route waaronder de echte Via Belgica gelopen heeft en hier en daar is opgegraven en weer afgedekt! Verschillende Romeinse elementen in en om Valkenburg worden tijdens de wandeling toegelicht.

Een ervaren gids neemt u mee over en langs die Romeinse hoofdweg tot de plaats waar men nog niet zo lang geleden een grote Romeinse Villa heeft opgegraven in Meerssen. Deze weg werd door de Romeinen 2000 jaar geleden aangelegd om de militaire troepen van materiaal te voorzien, maar vooral om zo snel mogelijk achter de vijand te kunnen komen als er een bedreiging van buiten het Romeinse Rijk in aantocht was.

De terugweg dient men met eigen vervoer te doen, of door mee terug te wandelen vanaf Meerssen langs de Geul waar de Via Belgica met paaltjes is aangegeven. De wandeling gaat door bij elke weersomstandigheid; neem evt. een paraplu mee!

In Museum Valkenburg is de tentoonstelling Reis door de Tijd te zien, waarin het Romeinse leven in Valkenburg wordt belicht. De verbindingsweg van de Franse kust naar Keulen, de “Via Belgica”, was de levensader voor deze streek. Talrijke vondsten vertellen het verhaal van de Romeinse bewoners in Valkenburg aan de Geul, zoals de luxe villa’s.

Op 18 juni om 11 uur, is het vertrek onderaan de Emmaberg te Valkenburg aan de Geul. Inschrijven kan via ons reserveringssysteem: https://reserveer.museumvalkenburg.nl/planning-wandeling/

Schrijf je in