401

Romeinse vlaai proeven

De Bisschopsmolen, Maastricht

Weinig bakkers bakken nog echt ambachtelijk met ‘ouderwetse’ graansoorten zoals spelt. De Bisschopsmolen is de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. Hier krijgt het brood lekker lang de tijd om te rijzen en heerlijk bruin te bakken.

Spelt is ontzettend voedzaam. Dat wisten de Romeinen al. Waar spelt toen als brandstof diende voor de militairen aan het front, voedt het tegenwoordig de vechtersmentaliteit van de moderne gladiatoren: topsporters. Voor Tom Dumoulin, die ook op de fiets van zijn favoriete kersenvlaai wilde genieten, ontwikkelde de Bisschopsmolen de kersenplats. Een broodje met dezelfde voedzame ingrediënten, maar met een vorm en formaat die handiger zijn.

Naast spelt introduceerden de Romeinen ook walnoten, abrikozen, kersen en kippen in Zuid-Limburg. Het graan, de vruchten, de noten en de eieren zijn allemaal lokale ingrediënten waar de Bisschopsmolen dankbaar gebruik van maakt tijdens het ambachtelijk bereiden van Limburgse vlaai. Stiekem is die ‘Limburgse’ vlaai dus best Romeins.

ontdekken

  • Bestel een stuk kersenvlaai (of neem er een mee)
  • Haal je eigen musette (wielrennerslunchtas) vol lekkers
  • Aanschouw de werking van de oude watermolen
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.

contact

Frank van Eerd
www.bisschopsmolen.nl