401

Romeinse vlaai proeven

De Bisschopsmolen

Weinig bakkers bakken nog echt ambachtelijk met ‘ouderwetse’ graansoorten zoals spelt. De Bisschopsmolen is de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. Hier krijgt het brood lekker lang de tijd om te rijzen en heerlijk bruin te bakken.

Spelt is ontzettend voedzaam. Dat wisten de Romeinen al. Waar spelt toen als brandstof diende voor de militairen aan het front, voedt het tegenwoordig de vechtersmentaliteit van de moderne gladiatoren: topsporters. Voor Tom Dumoulin, die ook op de fiets van zijn favoriete kersenvlaai wilde genieten, ontwikkelde de Bisschopsmolen de kersenplats. Een broodje met dezelfde voedzame ingrediënten, maar met een vorm en formaat die handiger zijn.

Naast spelt introduceerden de Romeinen ook walnoten, abrikozen, kersen en kippen in Zuid-Limburg. Het graan, de vruchten, de noten en de eieren zijn allemaal lokale ingrediënten waar de Bisschopsmolen dankbaar gebruik van maakt tijdens het ambachtelijk bereiden van Limburgse vlaai. Stiekem is die ‘Limburgse’ vlaai dus best Romeins.

ontdekken

  • Bestel een stuk kersenvlaai (of neem er een mee)
  • Haal je eigen musette (wielrennerslunchtas) vol lekkers
  • Aanschouw de werking van de oude watermolen
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeins verleden in Valkenburg

Een reis door de tijd tijdens de Nationale Romeinenweek met speciale activiteiten voor jong en oud en een wandeling onder leiding van een gids!

Valkenburg aan de Geul
13
mrt
2020
18
apr
2020

Kunstwerk met Historie

Door kunstenaar John van den Berg i.s.m. diverse scholen in Landgraaf

Landgraaf
02
mei
2020
28
mei
2020

Overzicht-expositie VIA Linea Recta

Bewustwording Landgraafs Romeins verleden

Landgraaf
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeinse Lunch

Maak kennis met de échte Romeinse keuken!

Valkenburg aan de Geul
25
apr
2020
03
mei
2020

Nationale Romeinenweek

Een week die volledig in het teken staat van de Romeinse geschiedenis in Nederland met dagelijks activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Nederland
25
apr
2020
03
mei
2020

Thermenmuseum: Het badhuis uitgelicht

Bezoek het oudste stenen gebouw van Nederland en betreed voor het eerst de opgraving!

Heerlen
02
mei
2020
02
mei
2020

Romeinse Kunradersteen ontdekken!

Tijdens de Nationale Romeinenweek

Voerendaal
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.

contact

Frank van Eerd
www.bisschopsmolen.nl