Hang je mooiste toga maar vast klaar: op zondag 3 oktober staat het Romeins kwartier in Heerlen helemaal in het teken van – hoe kan het anders? – de Romeinen! Op het kruispunt van de Via Belgica en de Via Traiana vindt dan het Festival Via Belgica plaats. 

Beleef het Romeins verleden

Tijdens Festival Via Belgica proef en beleef je het Romeins verleden van Zuid-Limburg. Laat je verrassen in de Romeinse snack- en wijnbar, poets je Latijn op, en steek je handen uit je tunica tijdens de Romeinse beleefmarkt. Er zijn tal van (kinder)activiteiten en interessante lezingen en workshops. En de entree? Die is helemaal gratis! Dus kom ook en voed de sterke Romein die in ons allemaal verborgen zit! 

 

  • Zondag 3 oktober 2021
  • 10:00 tot 18:00 uur
  • Romeins Kwartier Heerlen (Coriovallumstraat + Raadhuisstraat + Tempsplein)
  • Gratis toegang!

Steek je handen uit je tunica

Op het festivalterrein vind je de leukste workshops en activiteiten. Kom graven naar Romeinse schatten en waan jezelf een echte archeoloog. Of een echte Romein, want je kunt ook je eigen helm en kruikje knutselen, of allerlei spellen doen. Leer zwaardvechten en speerwerpen als een Romeinse soldaat en bouwen met Kunradersteen. Maak, als een echte Romeinse dame, je eigen scrubzout in de Romeinse beautysalon. Of pluk verse kruiden uit de Romeinse pluktuin. Natuurlijk kun je al je Romeinse energie ook op het springkussen kwijt! 

Foto: Maikel van der Knaap

Dompel je onder in een Romeinse wereld 

Kijk en beleef hoe de Romeinen leefden en werkten. Tijdens Festival Via Belgica maak je kennis met Romeinse militairen, burgers en ambachtslieden. Ze laten je precies zien hoe hun leven er in de Romeinse tijd uitzag. We beginnen de dag met een heuse offerceremonie om, net als de Romeinen, de goden gunstig te stemmen.

Op de beleefmarkt tonen Romeinse ambachtslieden je hun werk. Neem een kijkje bij de tingieter, de pottenbakker, de sieradenmaakster en de mandenmaakster. Loop mee met de landmeter en sta oog in oog met een Romeinse ruiter. Of ontdek Romeinse schoonheidsgeheimen in de beautysalon, waar je je een Romeins kapsel of Romeinse make-up kunt laten aanmeten.

Stap binnen in de Romeinse taberna, laat je toekomst voorspellen door de Romeinse zieneres en maak kennis met stadsreus Lucius. De Romeinse muzikanten zorgen intussen voor extra sfeer.

Programma:

10:00 – 18:00 | Doorlopende Beleefmarkt

10:30 – 11:00 | Offerceremonie

11:30 – 12:00 | Romeinse modeshow militaire deel

14:30 – 15:00 | Romeinse modeshow burgerlijk deel

Voed de Romein in je 

Tijdens Festival Via Belgica kun je het Romeins verleden opnieuw proeven. Lekker naar Romeins recept, om de sterke Romein die in ons allemaal verborgen zit, te voeden. Schuif aan in de Romeinse snack- en wijnbar, tik je eigen soldatenbrood op de kop, of proef de gefrituurde kaasballetjes naar recept van Cato de Oude. Je spoelt ze weg met ‘Vinum Violacium’: wijn met een extract van vioolblaadjes. Smaakt net zo hemels als hij klinkt.

Je ziet: de Romeinse keuken is spannend, maar niet helemaal vreemd. Want na 2000 jaar zijn we aan de meeste Romeinse ingrediënten wel gewend. Aan kersen bijvoorbeeld, of walnoten, kastanjes en pruimen. Of wat dacht je van de kip? Welbeschouwd vindt de kersenvlaai die je tijdens het festival eet dus zijn oorsprong bij de Romeinen. We danken ze op onze blote knietjes. 

Verdiep je kennis bij de Romeinse school

Ontrafel de geheimen van Pompeii’s graffiti en poets je Latijn op. Leer alles over Romeinse schoonheid en ontdek wie ‘de Romein’ nu eigenlijk is. Voor deze ene dag doet het Thermenmuseum en De Vondst dienst als een Romeinse school, waar je de kunst van de Romeinse retorica ervaart. Wil je verzekerd zijn van een plekje voor een van de lezingen? Reserveer dan snel en eenvoudig via onderstaande link. 

Programma lezingen:

> 10:15 – 11:00 | ‘Oud is het nieuwe nieuw – Geïnspireerd door de Romeinen’ door docent klassieke talen Laura Thijssen

> 11:15 – 12:00 | ‘Leven langs een Romeinse snelweg tussen Maastricht en Meerssen’ door archeoloog Gilbert Soeters

> 14:15 – 15:00 | ‘Wat is een Romein?’ door historicus Jona Lendering

> 14:30 – 15:00 | Presentatie onderzoeksresultaten Raadhuisplein: “In de voetsporen van Braat”Roderick Geerts (ADC ArcheoProjecten)

> 15:15 – 16:00 | Presentatie onderzoeksresultaten Tempsplein: “Midden in Coriovallum” door Gerard Tichelman (RAAP)

> 15:15 – 16:00 | ‘Graffiti uit Pompeii’ door classicus en vertaler Vincent Hunink

> 16:15 – 17:00 | ‘Romeinse schoonheid’ door publiekshistorica Martine Teunissen

Meer info & reserveren >>

Foto: Beleef het Verleden

Opening Expoditie Euregio in het Thermenmuseum

Geen expositie, geen expeditie, maar allebei! Tijdens Festival Via Belgica vindt in het Thermenmuseum de officiële opening plaats van ‘Expoditie Euregio: met de Romeinen’. De expoditie neemt je mee op een indrukwekkende veldtocht door het landschap. Van de grote stad tot het platteland met Romeinse villa’s, 2000 jaar terug in de tijd.

De Romeinen veranderden het leven in Zuid-Limburg voorgoed. Ze bouwden nieuwe wegen en gebouwen van steen. Stichtten dorpen en steden. Brachten wijnranken en olie, een nieuwe religie en nog veel meer. In Expoditie Euregio ontmoet je de bewoners en ontdek je al hun gebruiken op het gebied van de goden, doden en eten.

‘Expoditie Euregio: met de Romeinen’ opent vanaf 14:00 (na het officiële programma) voor publiek. Je bent van harte welkom. 

Bereikbaarheid

Festival Via Belgica is het best bereikbaar per fiets of openbaar vervoer. Het terrein ligt op loopafstand van het station en het centrum van Heerlen. Toch met de auto? Parkeren kan in Q-Park Raadhuisparking en Q-Park Putgraaf.

Coronaregels

Op Festival Via Belgica gelden geen speciale coronaregels, alleen de basisregels: was vaak je handen en blijf thuis bij klachten. Het festival is een ‘doorstroomlocatie’. Daarom zijn wij niet verplicht bezoekers te checken op een coronatoegangsbewijs. Ook is er geen maximum aantal bezoekers, behalve bij de lezingen. Uiteraard dragen wij wel zorg voor de doorstroming en willen wij ophopingen voorkomen. We vragen alle bezoekers om rekening met elkaar te houden.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Via Belgica | IBA Parkstad | Thermenmuseum | Gemeente Heerlen