19
jun
2021
09
jan
2022

Villa Voerendaal (op locatie)

Van vondst tot verrassend verhaal

Heerlen

De Romeinse villa van Voerendaal is een van de grootste villa’s die ooit in Nederland is teruggevonden! In De Vondst in Heerlen worden in de tentoonstelling Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar deze villa getoond.

Dit onderzoek kende een lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest. In de afgelopen honderd jaar werden tijdens vier grote archeologische opgravingen wel 45.000 objecten gevonden, maar die waren nog nooit onderzocht. Tot nu! Want in opdracht van het Limburgs Museum startte een team van specialisten met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten: aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen, sieraden, noem maar op. Al die onderzoeken hebben tot veel verrassende nieuwe inzichten geleid.

Al die resultaten vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd, maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf?

Ontdek alle nieuwe inzichten in het onderzoek van 19 juni 2021 t/m 9 januari 2022 in De Vondst in Heerlen (Raadhuisplein 20). Klik hier voor de openingstijden van De Vondst.

De tentoonstelling als groep bezoeken?
Groepsreserveringen en andere vragen lopen rechtstreeks via De Vondst. Klik hier om contact met hen op te nemen.

De tentoonstelling met je klas bezoeken?
Rondom deze tentoonstelling is een breed scholenaabod beschikbaar. Reserveringen voor scholen lopen via het Limburgs Museum. Klik hier voor het aanbod of om te reserven voor het basisonderwijs en hier voor de beschikbare lessen in het voortgezet onderwijs.

Meer info