23
apr
2023
23
apr
2023

WANDELING en EXPOSITIE Villa Voerendaal

initiatief gemeente Voerendaal

Voerendaal

Onder leiding van het Limburgs Museum dook een team van archeologen en specialisten drie jaar lang in de geschiedenis van de indrukwekkende Romeinse villa langs de Steinweg in Voerendaal. Ter gelegenheid van de afsluiting van dit onderzoek nemen regioarcheologe Hilde Vanneste en meesterverteller Marc Hermans u op zondag 23 april mee op een wandeltocht door Romeins Voerendaal.

Tijdens beide wandelingen pauzeert u bij hoeve Ten Hove aan de Steinweg in Voerendaal. U krijgt er een hapje en een drankje. In de gerenoveerde schuur van deze monumentale boerderij kunt u de 3D reconstructie van de Romeinse villa bekijken. Restaura is er met de mobiele leskoffer van Villa Voerendaal. U kunt filmpjes bekijken over de opgravingen van villa Voerendaal en voor de kinderen zijn er diverse knutselactiviteiten. Het Limburgs museum is aanwezig met materiaal over de villa, de Via Belgica met een stand over de Dame van Voerendaal én het Archeologisch centrum De Vondst met een mobiele hotspot.

 

Wandellus 1: Op stap met regioarcheologe Hilde Vanneste

Laat u meevoeren door Romeins Voerendaal langs het spoor van de Via Belgica. Hilde Vanneste wandelt samen met u langs de belangrijkste Romeinse plekken in Klimmen en Voerendaal. Zij vertelt onderweg over de opgravingen, vondsten en het spannende werkveld van de archeologie.
(Wacht niet te lang met aanmelden. Bij deze wandeling is er plek voor maximaal 25 personen)

Wanneer: 23 april

Waar: Verzamelen Vrijthof Klimmen

Start: 13 uur (tot ca. 17 uur)

afstand: ca 9 km

 

Wandellus 2: Gezinswandeling met meesterverteller Marc Hermans

De Voerendaalse dansvereniging Ritmo neemt u samen met meesterverteller Marc Hermans mee langs de verhalen van de sterke vrouwen uit de Voerendaalse geschiedenis en legenden. Op 3 en 4 juni staat Ritmo op de planken in de Schouwburg in Heerlen met haar dansvoorstelling gebaseerd op deze geschiedenis en legenden. Als opmaat naar de voorstelling wandelen ze samen met u langs de plekken waar de verhalen zich hebben afgespeeld. Meester verteller Marc Hermans voert u mee terug in de tijd en brengt de personages van de Freule en de ongelukkige Aldegonde weer tot leven en vertelt over villa Voerendaal.

Wanneer: 23 april

waar: verzamelen Kerkplein Voerendaal

start: 13u30 (tot ca. 17 uur)

afstand: ca 5 km

 

Aanmelden voor de wandelingen is noodzakelijk. Stuur vóór 17 april een mail naar info@voerendaal.nl o.v.v. aanmelden wandeling Villa Voerendaal. Laat ons weten of u Wandellus 1 of 2 loopt en met hoeveel personen u komt.

Hoeve Ten Hove is ook op eigen gelegenheid te bezoeken tussen 13.30 en 16.30 uur. De hoeve is uitsluitend te voet of via de fiets te bereiken (i.v.m. veiligheid en beperkte parkeerruimte). U kunt de auto parkeren bij golfbaan het Hoenshuis, Hoensweg 17 of op het Kerkplein in Voerendaal en van daaruit naar hoeve Ten Hove lopen aan de Steinweg 7 in Voerendaal.

Deze activiteit is een samenwerking tussen: Gemeente Voerendaal, Ritmo, Limburgs Mueum, Restaura, De Vondst en Via Belgica

 

Voerendaal
mail vóór 17 april naar info@voerendaal.nl