273

Romeins villalandschap

Geuldal, Valkenburg

De Romeinen ontdekten dat het in het Geuldal goed boeren is. Hier kijk je recht het Romeins verleden in, want in het landschap is vrijwel niets veranderd. Grote boerenbedrijven (villae rusticae) verbouwden grote hoeveelheden graan op de glooiende heuvels. Over de Via Belgica, die dit gebied doorklieft, werd de oogst vervoerd naar de hongerige militairen aan de Rijngrens.

Het Geuldal is een wandeling of fietstocht meer dan waard. Het is niet voor niets uitgeroepen tot een vijfsterrenlandschap. Beschutte hellingbossen, glooiende akkers en de meanderende Geul met hier en daar een kasteel of een watermolen: het is net een levende ansichtkaart. De natuur viert feest, omdat het hier zo ontzettend goed toeven is.

Dat geldt niet alleen voor wandelaars en fietsers, maar ook voor dassen, reeën, vleermuizen en allerlei zeldzame bloemen en planten. Als natuurliefhebber en rustzoeker haal je hier je hart op. Door de vruchtbare grond is het van oudsher ook een geliefd agrarisch gebied, kijk maar naar de akkers en hoogstamgaarden.

ontdekken

  • Aanschouw een authentiek Romeins landschap
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Zuid-Limburg villalandschap
Ongeveer de helft van de Romeinse nederzettingsresten die worden gevonden in Zuid-Limburg zijn villa’s. Daarom wordt ook wel gesproken van een villalandschap. In totaal zijn in Zuid-Limburg meer dan 60 villacomplexen opgegraven. Bij het woord villa ontstaat al snel een heel luxueus beeld, maar dat was in Zuid-Limburg niet het geval. In de Romeinse tijd waren er grofweg twee soorten villa’s. De Villa urbana was een luxueus buitenverblijf in de buurt van e e een stad. De Villa rustica, zoals ze in Zuid-Limburg zijn gevonden, was een grote herenboerderij met woningen voor de eigenaar en het personeel, voorraadschuren en landbouwgrond eromheen.