338

Boerderij, slagerij en restaurant in één

Heerdeberg

Aan de rand van Maastricht vormen imposante mergelwanden het decor voor een agrarisch schouwspel. Al wandelend over het landgoed van Heerdeberg, tussen varkens, koeien en schapen, heb je een fantastisch uitzicht over de stad en haar groene uitlopers. Onder het genot van een lunch of diner in het eetcafe laat je het natuurschoon op je inwerken.

Het restaurant van Heerdeberg is het culinaire hart van het landgoed. In het restaurant voert boer, slager en kok Coenraad een van zijn drie ambachten uit. Van de Bonte Bentheimers die verderop staan te scharrelen, maakt hij gerechten als bloedworst en pate. Alles op de kaart komt van het landgoed of elders uit de streek en is huisgemaakt in de open keuken.

Heerdeberg is een geliefde plek waar zoveel mogelijk zelfvoorzienend wordt geleefd, net zoals de paters dat daar vijftig jaar geleden deden. De Romeinen hebben waarschijnlijk een villa gebouwd in dit agrarische paradijs.

ontdekken

  • Proef het vijfsterrenvarkensvlees van boer Coenraad
  • Kom genieten van de streekkeuken
  • Maak prachtige wandelingen rondom het landgoed
  • Ontmoet de Bonte Bentheimers, Aberdeen Anguskoeien en Mergellandschapen
15
dec
2023
15
mrt
2024

EXPO – Heel Heerlen Graaft! Deelnemers vertellen

Heerlen
21
okt
2023
02
jun
2024

EXPO – De oudheid in kleur

Organisator: Gallo-Romeins Museum

Tongeren
26
mei
2024
26
mei
2024

MARATHON – Marathon Via Belgica

organisator: Stichting Foras

22
feb
2024
22
feb
2024

LEZING/VORTRAG – Archäologische Spuren zur römischen Zeit an Rur, Wurm und Schwalm – Bodendenk-malpflege im Kreis Heinsberg – dr. Petra Tutlies

Rimburg gräbt/graaft!

Übach-Palenberg
13
mrt
2024
13
mrt
2024

LEZING/VORTRAG: – Honderd jaar onderzoek in Rimburg: een overzicht van Romeinse vondsten en vindplaatsen – Hilde Vanneste

Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg/Landgraaf
18
apr
2024
18
apr
2024

LEZING/VORTRAG – Der römische vicus von Rimburg. Die Ausgrabun-gen von Otto Eugen Mayer. – dr. Uta Schröder

Rimburg gräbt/graaft!

Übach-Palenberg
04
mei
2024
04
mei
2024

WANDELING/SPAZIERGANG – Expeditie: over Romeinse sporen langs de Worm/ Tippeltour: auf römischen Spuren an der Wurm – dr. Petra Tutlies en Hilde Vanneste

Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg/Landgraaf
04
mei
2024
04
mei
2024

WORKSHOP – Hoe wordt je archeoloog?/”Wie wird man Archäologe?” – educatoren Thermenmuseum

Rimburg/Landgraaf
09
mei
2024
09
mei
2024

INFOAVOND/INFOABEND: Voor de deelnemers/Für die Teilnehmer von Rimburg gräbt/graaft!

Übach-Palenberg
27
mrt
2024
27
mrt
2024

WORKSHOP – Paaseieren zoeken en versieren

Heerlen

leuk om te weten

Bonte Bentheimer: oervarken van de Romeinen
Ze zijn niet zo dik als je gewend bent, ze hebben vlekken op hun huid en stugge haren. De Bonte Bentheimers bij Heerdeberg zijn echte oervarkens. Het is een ras dat nog lijkt op de varkens die de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden naar dit gebied brachten. Op het landgoed krijgen ze alle ruimte en tijd om lekker te scharrelen en complete weides te veranderen in modderbaden.
Fruitig erfgoed
Toen de Romeinen zich vestigden in Zuid-Limburg brachten ze niet alleen varkens en kippen, maar ook veel van hun eigen planten mee. Amandelen, abrikozen, walnoten, kersen, kastanjes en pruimen… Dat deze vruchten hier groeien, hebben we allemaal aan de Romeinen te danken. In lijn met dit fruitige erfgoed groeien er bij Heerdeberg allerlei oude appel- en perenrassen in de hoogstamgaard.
Graven is verleden tijd
Toen de Romeinen zich vestigden in Zuid-Limburg, brachten ze niet alleen varkens en kippen, maar ook veel van hun eigen planten mee. Amandelen, abrikozen, walnoten, kersen, kastanjes en pruimen… Dat deze vruchten hier groeien, hebben we allemaal aan de Romeinen te danken. In lijn met dit fruitige erfgoed groeien er bij Heerdeberg allerlei oude appel- en perenrassen in de hoogstamgaard.

contact

Familie Reinders
www.heerdeberg.nl