107

Archeologisch feest

Villa Holzkuil

De best onderzochte Romeinse villa van Nederland ligt goed opgeborgen onder de grond. Een uitnodigend natuurgebied bewaart de resten. Al wandelend snap je waarom de Romeinen 2000 jaar geleden als eerste bewoners deze plek uitzochten om zich te vestigen.

De opgraving van Villa Holzkuil in 2002 was een archeologisch avontuur. Tien maanden lang werkten vier tot vijftien archeologen constant aan de opgraving, samen met een heleboel vrijwilligers. Vak voor vak werd alles minutieus onderzocht op sporen en vondsten. Uiteindelijk is een terrein van bijna vijf voetvalvelden groot doorzocht: een gigantische klus waardoor we nu ontzettend veel weten.

Villa Holzkuil was een klassieke Villa rustica, een Romeinse herenboerderij. Het badhuis en vooral een keldertje zijn goed bewaard gebleven, tot een nis voor de kandelaar aan toe. Vondsten laten luxe zien: peperduur aardewerk (terra sigillata), mantelspelden uit Mainz en een rijkelijk versierd gouden knopje. In de tijd van de Romeinen kon je goed boeren als je graan verbouwde…

Wil je Villa Holzkuil in virtual reality beleven? Loop naar de Archeo Speerroute en download de app!

Meer weten over de Limburgse geschiedenis en archeologie? Bezoek de website van Archeoroute hier.

ontdekken

  • Maak een wandeling door het natuurgebied Carisborg
  • Bewonder de houten sculpturen van het natuurleerpad
  • Geniet net als de Romeinen van de prachtige omgeving
15
dec
2023
08
sep
2024

EXPO – Heel Heerlen Graaft! Deelnemers vertellen

Heerlen
21
okt
2023
02
jun
2024

EXPO – De oudheid in kleur

Organisator: Gallo-Romeins Museum

Tongeren
26
mei
2024
26
mei
2024

MARATHON – Marathon Via Belgica

organisator: Stichting Foras

02
mei
2024
02
mei
2024

LEZING/VORTRAG: – Honderd jaar onderzoek in Rimburg: een overzicht van Romeinse vondsten en vindplaatsen – Hilde Vanneste

Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg/Landgraaf
18
apr
2024
18
apr
2024

LEZING/VORTRAG – Der römische vicus von Rimburg. Die Ausgrabun-gen von Otto Eugen Mayer. – dr. Uta Schröder

Rimburg gräbt/graaft!

Übach-Palenberg
04
mei
2024
04
mei
2024

WANDELING/SPAZIERGANG – Expeditie: over Romeinse sporen langs de Worm/ Tippeltour: auf römischen Spuren an der Wurm – dr. Petra Tutlies en Hilde Vanneste

Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg/Landgraaf
04
mei
2024
04
mei
2024

WORKSHOP – Hoe wordt je archeoloog?/”Wie wird man Archäologe?” – educatoren Thermenmuseum

Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg/Landgraaf
16
jun
2024
16
mei
2024

INFOAVOND/INFOABEND: Voor de deelnemers/Für die Teilnehmer von Rimburg gräbt/graaft!

Rimburg gräbt/graaft!

Übach-Palenberg
25
apr
2024
25
aug
2024

EXPO – Romeinse villa’s in Zuid-Limburg

Rijksmuseum voor Oudheden

Leiden
13
apr
2024
13
apr
2024

LAD – Limburgse Archeologie Dag

Venlo
27
mei
2024
27
mei
2024

CONGRESS – Roman villa development in North-Western Europe

initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden, Limburgs Museum en het Thermenmuseum

Leiden
03
jun
2024
17
jun
2024

CURSUS – Aan het hof van keizer Hadrianus

organisatie van Rubico - School voor Filosofie en Cultuur

Heerlen

leuk om te weten

Graven is verleden tijd
Vroeger moest men alles centimeter voor centimeter opgraven, maar dat is niet meer nodig. Tenminste, voor de vaststelling van de contouren kom je met geofysisch onderzoek al een heel eind. Dat betekent dat er zonder te graven met speciale apparatuur gemeten wordt of er (onder andere) afwijkingen in de bodemdichtheid zijn. Zo krijg je al een goed beeld van een eventueel bouwwerk. Archeologische resten blijven onder de grond toch het best bewaard.
Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.
Zuilen en symmetrie
Voordat de Romeinen heersten in Zuid-Limburg, leefden er in dit gebied Kelten. Zij woonden in hutten gemaakt van leem en hout. De Romeinen pakten het anders aan: zij bouwden huizen van Kunradersteen gemetseld met mortel, een voorloper van beton. Daken waren niet meer van riet, maar van aardewerken dakpannen. Ze maakten vele verschillende kamers in een huis, voorzien van vloer- en wandverwarming. De binnenmuren versierden zij met fresco’s en beeldhouwwerken. Wat betreft de architectuur waren er veel zuidelijke invloeden: Romeinen waren dol op zuilengalerijen en symmetrie. Die elementen zie je ook terug in Villa Holzkuil.