107

Archeologisch feest

Villa Holzkuil

De best onderzochte Romeinse villa van Nederland ligt goed opgeborgen onder de grond. Een uitnodigend natuurgebied bewaart de resten. Al wandelend snap je waarom de Romeinen 2000 jaar geleden als eerste bewoners deze plek uitzochten om zich te vestigen.

De opgraving van Villa Holzkuil in 2002 was een archeologisch avontuur. Tien maanden lang werkten vier tot vijftien archeologen constant aan de opgraving, samen met een heleboel vrijwilligers. Vak voor vak werd alles minutieus onderzocht op sporen en vondsten. Uiteindelijk is een terrein van bijna vijf voetvalvelden groot doorzocht: een gigantische klus waardoor we nu ontzettend veel weten.

Villa Holzkuil was een klassieke Villa rustica, een Romeinse herenboerderij. Het badhuis en vooral een keldertje zijn goed bewaard gebleven, tot een nis voor de kandelaar aan toe. Vondsten laten luxe zien: peperduur aardewerk (terra sigillata), mantelspelden uit Mainz en een rijkelijk versierd gouden knopje. In de tijd van de Romeinen kon je goed boeren als je graan verbouwde…

ontdekken

  • Maak een wandeling door het natuurgebied Carisborg
  • Bewonder de houten sculpturen van het natuurleerpad
  • Geniet net als de Romeinen van de prachtige omgeving
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.

Thermen musem

Heerlen
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden

Thermen museum

Heerlen
01
okt
2022
01
okt
2023

Tentoonstelling: Van Neanderthaler tot Stedeling

Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd

Venlo
31
mrt
2023
31
mrt
2023

Symposium Villa Voerendaal

Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt

Limburgs Museum
01
apr
2023
01
apr
2023

Limburgse Archeologie Dag

Lezingenreeks

Limburgs Museum
03
jun
2023
04
jun
2023

Dansvoorstelling: Storm

Dansvoorstelling met o.a. vertolking van het personage Dame Voerendaal

Theater Heerlen
21
mei
2023
21
mei
2023

Marathon Via Belgica

Ren mee over de oude Romeinse weg dwars door de heuvels van Zuid-Limburg!

Zuid-Limburg
29
mrt
2023
29
mrt
2027

Tentoonstelling: Reis door de tijd

Tastbaar Romeins verleden

Museum Valkenburg
12
apr
2023
12
apr
2023

Lezing: Toiletten en hygiëne – Gemma Jansen

Thermenmuseum
08
apr
2023
08
apr
2023

Lezing LGOG: Archeo Route Limburg

Hoe maakt de Archeo Route Limburg archeologie zichtbaar en bereikbaar?

Heerlen
01
apr
2023
01
apr
2023

Workshop LGOG: Archeohotspot Stein – LGOG

Inloopmiddag in het teken van archeologie

Stein

leuk om te weten

Graven is verleden tijd
Vroeger moest men alles centimeter voor centimeter opgraven, maar dat is niet meer nodig. Tenminste, voor de vaststelling van de contouren kom je met geofysisch onderzoek al een heel eind. Dat betekent dat er zonder te graven met speciale apparatuur gemeten wordt of er (onder andere) afwijkingen in de bodemdichtheid zijn. Zo krijg je al een goed beeld van een eventueel bouwwerk. Archeologische resten blijven onder de grond toch het best bewaard.
Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.
Zuilen en symmetrie
Voordat de Romeinen heersten in Zuid-Limburg, leefden er in dit gebied Kelten. Zij woonden in hutten gemaakt van leem en hout. De Romeinen pakten het anders aan: zij bouwden huizen van Kunradersteen gemetseld met mortel, een voorloper van beton. Daken waren niet meer van riet, maar van aardewerken dakpannen. Ze maakten vele verschillende kamers in een huis, voorzien van vloer- en wandverwarming. De binnenmuren versierden zij met fresco’s en beeldhouwwerken. Wat betreft de architectuur waren er veel zuidelijke invloeden: Romeinen waren dol op zuilengalerijen en symmetrie. Die elementen zie je ook terug in Villa Holzkuil.