242

Romeinse wachttoren in een kerk

Heilige Remigius Kerk, Klimmen/Voerendaal

Waar kun je een wandeling door het Romeinse verleden beter starten dan bovenop het hoogste punt van Klimmen? Dit is de plek waar nu de Heilige Remigius Kerk ligt, maar waar naar alle waarschijnlijkheid, ooit een Romeinse wachttoren lag.

Het vermoeden dat het hier daadwerkelijk om een voormalige Romeinse toren gaat, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zo lijkt de locatie van de kerk (en dus de wachttoren destijds) strategisch gezien een ideale plek op het hoogste punt van Klimmen. Door het uitzicht op de Via Belgica en het Geuldal konden de Romeinen de omgeving goed overzien en de vijand in de gaten houden. En dat is nog niet alles: Ook de aanwezigheid van andere Romeinse vondsten verwijzen naar het Romeins verleden van dit gebouw. In de kerk zijn onder andere sporen van Romeinsbouwmateriaal gevonden.

Voldoende bewijs? Wie zal het zeggen. In elk geval genoeg informatie om je verbeelding tot leven te wekken en door een andere bril naar de kerk te kijken. Vergeet ook zeker niet om vanaf hier even te genieten van het weidse uitzicht op het bekken van de stad Heerlen.

Wil je de Romeinse wachttoren in virtual reality beleven? Loop naar de Archeo Speerroute en download de app!

Meer weten over de Limburgse geschiedenis en archeologie? Bezoek de website van Archeoroute hier.

ontdekken

  • Start vanaf hier je wandeling door het Romeinse verleden
  • Bezichtig de kerk op dinsdagen 10.00-12.30 uur en woensdagen van 14.00-16.30 uur
onderdeel van route onderdeel van route
www.remigiusparochie-klimmen.nl