288

Replica van de Via Belgica en een mijlpaal

Sint-Gerlach, Valkenburg

Stap op de Via Belgica, de 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg die de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. Deze geelgouden replica ligt slechts 50 meter verwijderd van de originele weg, aan de straat Sint Gerlach bij het gelijknamige Château.

Voor de aanleg van de Via Belgica was veel kennis en spierkracht nodig: het wegdek moest namelijk zo recht en egaal mogelijk zijn. Bij dit graafwerk werden de vele handen van Romeinse legioensoldaten ingezet. Vervolgens bracht men op deze afgraving een verharding aan, die in Zuid-Limburg bestond uit kiezel, leem en stukken kalksteen.

Net als deze replica, was dit verharde gedeelte ongeveer acht meter breed. Hierover reden karren en koetsen af en aan, zoals sporen in het wegdek je laten zien. Ruiters en voetgangers gebruikten de onverharde paden aan weerszijden. In totaal was een dergelijke hoofdweg zo’n 20 tot 25 meter breed.

Langs deze Romeinse heirbanen stond elke mijl (ongeveer 2,2 kilometer) een paal met een Latijnse inscriptie. De oudste mijlpalen gaven de afstand tot belangrijke nederzettingen aan. Zo wisten reizigers precies hoe ver ze nog moesten lopen of rijden. Later werden deze palen ingezet als propagandamiddel voor en door keizers. De inscriptie op de replica die je hier ziet, luidt:

Imp(erator) Caesar Divi F(ilius) Augustus Imp(erator) IX Tribunicia Potest(ate) IV

“Opperbevelhebber keizer Augustus, zoon van de vergoddelijkte, opperbevelhebber voor de negende keer, tribuun voor de vierde keer”