Ontmoet een echte koempel
Nederlands Mijnmuseum
Reis samen met een echte koempel (oud-mijnwerker) terug naar het spannende, zware en soms gevaarlijke mijnverleden. Vanaf eind 19e eeuw werd in Heerlen op grote schaal gegraven naar steenkool. In het Nederlands Mijnmuseum ervaar je hoe het hele leven in het teken stond van het zwarte goud. Een blik in de diepe, donkere mijnschacht geeft je een indruk hoe de dag van een koempel begon.
Met zijn spannende verhalen neemt de koempel je mee in het echte ondergrondse leven. Met ontploffingen, instortingen en giftige gassen moest je goed op je mede-koempels kunnen vertrouwen. Dat maakte vaak het verschil tussen leven en dood.
Tot ver in de jaren zestig stookten we kolen in kachels om onze huizen te verwarmen. In dit gebied gebruikten ook de Romeinen tweeduizend jaar geleden al steenkool. De Romeinen bouwden al huizen met vloer- en wandverwarming. Stapels van tegels in veel Romeinse villa-opgravingen laten je zien hoe dat er onder de vloer uitzag.
ontdekken
- Ontdek het mijnverleden van Limburg
- Laat je meevoeren door de verhalen van de koempel
- Proef de streek met het ‘Mijnen & Wijnen’-arrangement
jul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.
Thermen musem
Heerlenjul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden
Thermen museum
Heerlenokt
2022
okt
2023
Van Neanderthaler tot Stedeling
Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd
Venlomrt
2023
mrt
2023
Symposium Villa Voerendaal
Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt
Limburgs Museumapr
2023
apr
2023
Limburgse Archeologie Dag
Lezingenreeks
Limburgs Museumjun
2023
jun
2023
Storm
Dansoptreden met o.a. vertolking van het personage Dame Voerendaal
Theater Heerlenleuk om te weten
- Groene ondergrondse energie
- Bijna heel Nederland werd tot en met de jaren zestig warm gestookt met Zuid-Limburgse steenkool. Nu gebruiken we steeds meer duurzame, ‘groene’ energie uit de zon en de wind. De oude mijngangen onder het Nederlands Mijnmuseum leveren nu ook groene energie. Het mijnwater dat in de oude gangen staat, wordt gebruikt om huizen en kantoren in Heerlen op te warmen en af te koelen.
- Heerlen industriestad
- Heerlen was zowel in de Romeinse tijd als enkele decennia geleden een stad van groot industrieel belang. In het Heerlen van nu zie je nog overal de sporen van het rijke mijnverleden: de hoge mijnschacht van de Oranje Nassau I, de kleine mijnwerkershuisjes en de luxueuze villa’s van de mijningenieurs. In de tijd van de Romeinen draaide niet alles om de kolenindustrie, maar werd er massaal aardewerk geproduceerd in pottenbakkersovens. Er zijn meer dan veertig Romeinse pottenbakkersovens teruggevonden.