184

Op bezoek bij pottenbakker Lucius

De Twee Gezusters

De mooiste binnentuin van Heerlen wordt omsloten door het voormalige klooster Luciushof. Bij De Twee Gezusters kun je Romeins eten in de brasserie, het kloosterleven van de zusters ontdekken en op bezoek bij de Romeinse pottenbakker Lucius. In ‘zijn huis’ prik je ook een vorkje mee tijdens een Romeinse lunch of koffie met vlaai.

Tot 1970 leefden er zo’n 25 nonnen in de Luciushof als kluizenaars midden in de stad. Ze hadden alles binnen de kloostermuren: hun ‘cellen’, een bibliotheek, een ziekenboeg en zelfs een hostiebakkerij. Tijdens een rondleiding ontdek je niet alleen het Roomse, maar ook het Romeinse verleden. Het klooster ligt namelijk langs een bedrijvig stukje Via Belgica…

Precies op deze plek woonde ooit een Romeinse pottenbakker: Lucius. Door een gelukkige mislukking weten we hoe hij heette, wat hij maakte en zelfs voor wie. Zijn potten kun je nu nog bezichtigen in het Thermenmuseum. Naast zijn huis had Lucius meerdere pottenbakkersovens, die zijn teruggevonden naast het klooster.

ontdekken

  • Ontdek het stille kloosterleven in hartje Heerlen
  • Geniet van Romeins eten in de brasserie
22
dec
2023
22
dec
2023

Lux – Meerssen

Magische lichtwandeling

27
dec
2023
27
dec
2023

Lux – Heerlen

Magische lichtwandeling

28
dec
2023
28
dec
2023

Lux – Maastricht

Magische lichtwandeling

29
dec
2023
29
dec
2023

Lux – Voerendaal

Magische lichtwandeling

30
dec
2023
30
dec
2023

Lux – Simpelveld

Magische lichtwandeling

06
jan
2024
06
jan
2024

Lux – Valkenburg

Magische lichtwandeling

onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Koken met kruiden
De binnentuin van de Luciushof was ooit de enige plek waar de zusters buiten mochten komen. Zij onderhielden hier een kruidentuin waarin sommige planten nu nog bloeien. Gerechten op smaak brengen met kruiden was een Romeins gebruik dat men hier nog niet kende. Vaak werden de sterke smaken van kruiden gebruikt om eten dat al een eindje ‘over de datum’ was, beter te laten smaken. De Romein Marcus Gavius Apicius schreef een kookboek waarin we kunnen lezen dat hij vrijwel elk gerecht opluisterde met lavas, een kruid dat we nu kennen als de ‘maggi-plant’.

contact

www.detwee.gezusters.com