380

Wandelen over de wieg van Maastricht

Sint Servaasbrug

Een geweldig uitzicht op de skyline van Maastricht krijg je vanaf de Sint Servaasbrug. Wist je dat de hele stad Maastricht is ontstaan dankzij de eerste overbrugging over de Maas? De naam Maastricht, afgeleid van het Latijnse Mosa Trajectum (oversteekplaats aan de Maas), verklapt de oorsprong van de stad.

Die eerste overbrugging werd gebouwd door de Romeinen. De brug, de wieg van Maastricht, ligt er nog steeds: zo’n 100 meter naast de Sint Servaasbrug, onder water. Wat is overgebleven zijn houten en stenen resten op de bodem van de Maas. Aan de oever staat een replica van een van deze stenen, een leeuw, op een zuil.

De middeleeuwse Sint Servaasbrug is de oudste, nog bestaande brug van Nederland. Nu verbindt de brug het treinstation en Wyck met de binnenstad, maar voor de Romeinen vormde deze brug de verbinding tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen. Tussen deze twee steden overwon de Romeinse brug het enige grote obstakel op de Via Belgica: moeder Maas.

Vogelvlucht

Laat je in vogelvlucht meenemen over de Romeinse brug en zie hoe de Romeinen de brug hebben gebouwd.

Virtual Reality

Bekijk hier een paar zichtpunten van de 3D constructie van de brug. Wil je meer beleving? Bekijk de zichtpunten in VR modus met een VR bril.

ontdekken

  • Zoek de zuil met de stenen leeuw
  • Bekijk hoe de Romeinse resten van de oude brug er nu bij liggen
12
sep
2021
12
dec
2021

Rare Romeinen die mensen?

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

Natuurhistorisch Museum Maastricht
19
jun
2021
09
jan
2022

Villa Voerendaal (op locatie)

Van vondst tot verrassend verhaal

Heerlen
03
okt
2021
03
okt
2021

Festival Via Belgica

Voed de Romein in je

Heerlen
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Duurzame jongens die Romeinen
Bouwmateriaal was ook al in de tijd van de Romeinen een kostbaar goed. Tijdens herstelwerkzaamheden van de oude Romeinse brug werden stenen hergebruikt van vervallen of verwoeste gebouwen, zelfs die van heiligdommen. Zo liggen er nu nog rijkversierde stenen op de bodem van de Maas die ooit zijn ingemetseld in de brug. Zeker in tijden van oorlog waren bruggen belangrijker dan tempels.
Leer meer over Romeins Zuid-Limburg op
Via Belgica Digitalis