282

Slapen langs het spoor

Station Houthem-Sint Gerlach, Valkenburg

Station Houthem ligt aan de treinverbinding tussen Maastricht en Heerlen, van oost naar west. Net als de Via Belgica, die ligt enkele meters verderop. De Romeinen hadden deze weg al best slim aangelegd, op de grens tussen natte en droge grond, zonder al te veel reliëf. Eeuwen later blijkt het nog steeds de handigste route voor de spoorlijn.

Slapen in het oudste houten stationsgebouw van Nederland. Het kan in Houthem-Sint Gerlach. In 2012 werd dit karakteristieke houten huis uit 1903 gered van de sloop door het om te bouwen tot een bijzonder vakantiehuis. De allure van de jaren veertig – uit deze tijd stamt het ontwerp van het gebouw – is in alle glorie hersteld. De vintage inrichting draagt aan bij de authentieke sfeer.

Achter het vakantiehuis ligt een kleine hoogstamboomgaard waar appels, peren en pruimen groeien, een plaatje in de bloesemtijd. Naast het huis wordt een wijngaard aangeplant. Druiven groeien goed op de kalkrijke hellingen van Zuid-Limburg, dat wisten de Romeinen ook al.

ontdekken

  • Kom slapen in het oudste houten stationsgebouw van ons land
  • Bezoek het prachtige Château St. Gerlach
onderdeel van route

leuk om te weten

Koninklijk onderscheiden
Tijdens de feestelijke opening van het gerenoveerde stationsgebouw in 2015 was er hoog bezoek. Niemand minder dan prof. mr. Pieter van Vollenhoven was hierbij aanwezig. Dit was ter ere van het uitreiken van de Pieter van Vollenhoven prijs, een prijs voor een succesvol herbestemmingsproject. Doordat cultureel erfgoed behouden blijft, kunnen we er in de toekomst van leren en van genieten.
Wijn maken in Zuid-Limburg
De zonnige heuvels, de arme kalkgrond en het feit dat het hier vaak een graadje warmer is dan in de rest van het land, zijn goede ingrediënten voor de wijnteelt in Zuid-Limburg. Dat ontdekten de Romeinen al 2000 jaar geleden, toen zij in dit gebied kwamen wonen. Napoleon roeide de wijnbouw in Zuid-Limburg uit, ter bescherming van Franse wijn. Sinds enkele decennia wordt hier weer wijn geteeld. De populariteit is groot: elk jaar worden er nieuwe wijngaarden aangeplant.
Fruitig erfgoed
Veel fruit- en notenbomen die hier nu groeien, zijn meegebracht door de Romeinen. Walnoten, kersen, kastanjes en pruimen waren eerder nog onbekend in deze streek. Nu maken deze vruchten al eeuwenlang onderdeel van de streekkeuken van Zuid-Limburg. Op kleine schaal, zoals in de fruitgaard bij station Houthem, wordt er nog hoogstamfruit geteeld. Dat is de ouderwetse manier van fruitteelt zoals men dat al eeuwen, ook al in de Romeinse tijd, deed. Pas tijdens de laatste paar decennia werd het traditionele hoogstamfruit bijna helemaal verdrongen door het makkelijker te plukken laagstamfruit.
De weg van de weg
De Romeinen waren de eerste echte wegenbouwers. Heel wat van onze wegen liggen boven Romeinse voorgangers. De Romeinen legden niet zomaar een weg aan. Eerst stuurden ze een landmeter op pad om de snelste en beste route te bepalen tussen twee punten. Romeinen hielden niet van omwegen. De Via Belgica loopt dan ook behoorlijk recht door Zuid-Limburg, tenminste dat vermoeden we. De exacte ligging van de weg is pas op enkele plekken vastgesteld. In Voerendaal is er zelfs een complete dwarsdoorsnede van de weg – met karrensporen en al – uit de grond gehaald. Die kun je bekijken in het Thermenmuseum in Heerlen.

contact

Marco van der Wal
www.halte-sg.nl