199

Archeologische vondsten restaureren

Restauratieaterlier Restaura, Heerlen

Heb jij je ooit weleens afgevraagd hoe een bodemvondst uiteindelijk een museumobject wordt? Bij het Heerlense restauratieaterlier Restaura weten ze daar alles van.

Een team van onderzoekers houdt zich in het atelier dagelijks bezig met het behandelen en onderzoeken van archeologische voorwerpen. Ze werken aan voorwerpen van diverse materialen waaronder metaal, glas, hout, leer en aardewerk. De werkzaamheden van het team bestaan onder andere uit het vervaagdigen van replica’s, het maken van röntgenopnamen en het vastellen van welke chemische elementen er in een monster of voorwerp aanwezig zijn (XRF-analyse).

Het atelier doet onder meer onderzoek naar Romeinse resten. In de tijd van de Romeinen, toen Heerlen nog Coriovallum heette, was het een waar aardewerkimperium. Tijdens de opgravingen in 1971 werd er een hoop aardewerk opgegraven. Zo zijn er meer dan veertig pottenbakkersovens teruggevonden, waaronder de kruik van pottenbakker Lucius Ferenius. De gehele pottencollectie van Lucius is te bewonderen in het Thermenmuseum. Wist je dat het restauratieatelier ook heeft geholpen bij de reiniging, consolidatie en reconstructie van de Romeinse thermen?

ontdekken

  • Archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd
  • De Romeinse bodemvondsten van Restaura zijn te bewonderen in het Thermenmuseum in Heerlen
onderdeel van route
www.restaura.nl