156

Wandelen in Romeins Bocholtz

Scholtissenhof

De Scholtissenhof is een ideaal startpunt om het rijke Romeinse verleden van Bocholtz te ontdekken. In de Middeleeuwen werd deze carréboerderij speciaal voor de schout opgetrokken uit Kunradersteen, een steensoort waar de Romeinen in deze regio hun villa’s al mee bouwden.

In het ‘Romeinse keldertje’ van de Scholtissenhof maak je kennis met Juno, een meisje dat met haar ouders vanuit Rome hierheen is verhuisd. Ze hebben allerlei spullen meegenomen die men hier nog niet kende, zoals haar moeders sieraden, haar vaders kleding, geld en ook kippen.

Vanuit de Scholtissenhof vertrekt een wandeling onder leiding van een dorpsgids. Zij laat de Romeinse Villa Vlengendaal opdoemen uit je fantasie, voert je mee langs de askist van Bocholtz, laat je genieten van het prachtige landschap en vertelt levendige verhalen over Bocholtz in de Romeinse tijd en daarna. De wandeling eindigt weer bij de Scholtissenhof waar je kunt genieten van een ijsje of een stuk vlaai.

ontdekken

  • Ontdek Romeins Bocholtz samen met een dorpsgids
  • Proef Italië in het zelfgemaakte ijs van de Scholtissenhof
12
sep
2021
12
dec
2021

Rare Romeinen die mensen?

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

Natuurhistorisch Museum Maastricht
19
jun
2021
09
jan
2022

Villa Voerendaal (op locatie)

Van vondst tot verrassend verhaal

Heerlen
03
okt
2021
03
okt
2021

Festival Via Belgica

Voed de Romein in je

Heerlen
onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Kunradersteen: bouwsteen van de Romeinen
Kunradersteen komt maar op één plek ter wereld voor. De lokale kalksteen wordt alleen nog gewonnen in de Kunradersteengroeve in Voerendaal. De Kelten in dit gebied bouwden met hout, leem en riet. De Romeinen bouwden vrijwel onverwoestbare stenen bouwwerken. In Zuid-Limburg maakten de Romeinen graag gebruik van Kunradersteen. Hiermee is een rotsvaste traditie neergezet die tot op de dag van vandaag wordt nageleefd.
Romeinse mode
In de Romeinse tijd liep men hier niet meteen rond in de klassieke Romeinse toga. Het was een mengelmoes van lokale en Romeinse mode. Bovendien was het hier te koud om volledig Romeins gekleed te gaan. De tunica, een lang kleed, vormde de basis van je kleding. Stof was duur, dus hoe meer laagjes stof je droeg, hoe rijker je was. In deze regio werd er vooral wol gedragen en ook wel linnen. Kleding werd gekleurd met behulp van kleurstoffen uit planten. Geel en groen waren gangbare kleuren, blauw en rood ‘dure’ kleuren.

contact

www.scholtissenhof.nl