Villa Onderste Herkenberg
Houthemerweg, Meerssen
Het hoogtepunt van Romeins Meerssen is deze kale akker. Hij verbergt de resten van Villa Onderste Herkenberg: qua oppervlakte de grootste Villa rustica gevonden in Nederland. Het was een luxe verblijf van rijke boeren. De bewoners genoten hier in het Geuldal van het goede leven.
Resten van mozaïek, gestucte muren met fresco’s en vloerverwarming laten een weelderige inrichting aan de verbeelding over. Van de villa is een prachtige reconstructie gemaakt, waarbij een hoofdgebouw met een overdekte zuilengalerij, vakwerk en een tuin met siervijvers het beeld bepalen. Wat moet het villacomplex een indruk hebben gemaakt op de reizigers van de Via Belgica.
Het was de Via Belgica die deze weelde bracht naar de villa. Er zijn bijvoorbeeld schalen van oesters en mosselen gevonden die snel via de Via Belgica vanuit de zee vervoerd konden worden. Uiteindelijk betekende deze weg ook het einde. Een vijandige Germaanse stam gebruikte dezelfde weg om alles in vlammen te laten opgaan.
Vogelvlucht
Laat je meenemen in een vogelvlucht over en in Villa Onderste Herkenberg.
Virtual Reality
Bekijk hier een paar zichtpunten van de 3D constructie. Wil je meer beleving? Bekijk de zichtpunten in VR modus met een VR bril.
ontdekken
- Rust uit op het Via Belgica-zitmeubel
leuk om te weten
- Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
- De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal er werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.
- Zuilen en symmetrie
- Voordat de Romeinen heersten in Zuid-Limburg, leefden er in dit gebied Keltische stammen. Zij woonden in hutten, gemaakt van leem en hout. De Romeinen pakten het anders aan: zij bouwden villa’s van Kunradersteen gemetseld met mortel, een voorloper van beton. Daken waren niet meer van riet, maar van aardewerken dakpannen. Ze maakten vele verschillende kamers in een huis, voorzien van vloer- en wandverwarming. De binnenmuren versierden zij met fresco’s en beeldhouwwerken. Wat betreft de architectuur waren er veel zuidelijke invloeden: Romeinen waren dol op zuilengalerijen en symmetrie.