Romeinse vallei
Villa Vlengendaal
Kijk door het gat en precies daar zie je waar ooit Villa Vlengendaal stond. Ze was onderdeel van een Romeins villalandschap. Hier zijn zoveel vondsten gedaan, dat dit gebied nu de Romeinse Vallei heet.
Villa Vlengendaal was een typische Villa rustica, een Romeins boerenbedrijf. Hoewel de gebruikelijke symmetrie miste, zijn er veel elementen gevonden die duiden op een typische, luxe uitgeruste villa: mozaïekvloeren, met marmerbeklede wanden, fresco’s en vloerverwarming. Er was een badgelegenheid met wel zes verschillende vertrekken.
Villa Vlengendaal lag hier niet alleen. Zover we weten, lagen er nog drie andere villa’s in de buurt. Bijzonder was de vondst van een puntgave askist, nog compleet met alle grafgiften, onderaan de helling van Villa Vlengendaal. De askist van Bocholtz staat nu in de oude bibliotheek van het dorp. In 1983 vonden drie amateurarcheologen een enorme muntschat met wel 700 Romeinse munten in de Romeinse Vallei.
ontdekken
- Bezoek de expositie van de askist van Bocholtz
- Wandel het Romeins Rondje Bocholtz
jul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.
Thermen musem
Heerlenjul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden
Thermen museum
Heerlenokt
2022
okt
2023
Van Neanderthaler tot Stedeling
Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd
Venlomrt
2023
mrt
2023
Symposium Villa Voerendaal
Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt
Limburgs Museumapr
2023
apr
2023
Limburgse Archeologie Dag
Lezingenreeks
Limburgs Museumleuk om te weten
- Zuid-Limburg: graanschuur van de Romeinen
- De Romeinen hadden al vrij snel door hoe vruchtbaar de lössgrond in Zuid-Limburg is. Zij maakten hier dankbaar gebruik van voor de teelt van ontzettend veel spelt. Op kleinere schaal er werden ook andere granen geteeld, zoals emmer, tarwe, gierst, gerst, rogge en haver. Dat graan werd over de Via Belgica richting de Rijn vervoerd. Hier stonden duizenden Romeinse soldaten gelegerd om de grenzen van het Romeinse Rijk te verdedigen. Voor al die hongerige monden was Zuid-Limburg de graanschuur.