110

Hier rust een Romeinse dame

Hereweg, Landgraaf

Bronzen stoeptegels leiden je naar de laatste rustplaats van een welgestelde dame uit de Romeinse tijd. Ze had niet alleen een indrukwekkend grafmonument van 16 bij 16 meter, maar ging ook naar het hiernamaals met 44 grafgiften. Deze grafgiften vertellen veel over de dame in kwestie.

Ze hield misschien wel van lekker eten, want ze kreeg al het servies mee voor een viergangendiner en een klapstoel om op te zitten. Romeinse vrouwen mochten niet aanliggen bij het eten, zoals de mannen dat deden. Een bronzen steelpan diende om je handen te wassen voor het eten. Ook kreeg ze een wrijfschaal en een huidschraper mee, die onderdeel waren van het Romeins badritueel.

In de buurt van het graf zijn resten van een Romeins huis gevonden. Het zou goed kunnen dat de dame hier heeft gewoond. Het is ook waarschijnlijk dat het grafmonument langs de Via Belgica is geplaatst, hoewel de precieze ligging van de weg hier nog niet is vastgesteld.

ontdekken

  • Volg een gids van Stichting Linea Recta door Romeins Landgraaf
  • Lees ‘Het Amulet van de Lichtberg’
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Laatste rustplaats langs de weg
De Romeinen cremeerden hun doden en begroeven de asresten. Dat deden ze in urnen samen met grafgiften voor in het hiernamaals. De graven kregen een plekje buiten de nederzetting, meestal langs een belangrijke weg. Ze plaatsten grafmonumenten met spreuken die opriepen de overledenen te gedenken. Het omvangrijke vrouwengraf in Landgraaf moet indruk hebben gemaakt. De fundering van de omheining is teruggevonden, maar het grafmonument zelf ontbreekt. Net als bij de Romeinse bruggen van Rimburg en Maastricht is gebleken, kan het zijn dat de stenen van het monument zijn hergebruikt in een nieuw bouwwerk.
De weg van de weg
De Romeinen waren de eerste echte wegenbouwers. Heel wat van onze wegen liggen boven Romeinse voorgangers. De Romeinen legden niet zomaar een weg aan. Eerst stuurden ze een landmeter op pad om de snelste en beste route te bepalen tussen twee punten. Romeinen hielden niet van omwegen. De Via Belgica loopt dan ook behoorlijk recht door Zuid-Limburg, tenminste dat vermoeden we. De exacte ligging van de weg is pas op enkele plekken vastgesteld. In Voerendaal is er zelfs een complete dwarsdoorsnede van de weg – met karrensporen en al – uit de grond gehaald. Die kun je bekijken in het Thermenmuseum in Heerlen.