230

Wie kent haar?

De Dame van Voerendaal

 

Wie het station van Voerendaal bezoekt, kan er niet omheen. Je ziet haar al van verre; het indrukwekkende vrouwenhoofd, een kunstwerk van de Dame van Voerendaal. Ze werd gevonden bij de aanleg van een kalkoven in 1917 en is later verwerkt tot een groot kunstwerk. Maar wie was deze dame en welke rol speelde ze in de Romeinse tijd? Dat is en blijft een raadsel en maakt haar tot een mysterieuze verschijning.

Terwijl men vroeger een godin in haar zag, denken we nu eerder aan een vrouw voor wie een grafmonument was opgericht in de buurt van Villa Voerendaal en dicht bij de Via Belgica. Ze heeft zich laten portretteren in de stijl van Sabina, de vrouw van keizer Hadrianus met precies zo’n zelfde kapsel.

Het opengewerkte silhouet van de Dame van Voerendaal is 3.30 meter hoog, circa 5 meter en gemaakt van nievelderzandsteen. Vanwege o.a. haar ‘keizerlijke’ kapsel plaatsen we haar ergens in de tijd tussen 125-150 na Chr. Maar wie zij nu precies was? Het blijft een onopgelost mysterie.

ontdekken

  • Fiets de Romeinse fietsroute en kom langs de Dame van Voerendaal
  • Neem plaats op het bankje achter het beeld en geniet van het uitzicht op het station van Voerendaal
  • Laat je fantasie de vrije loop en vul zelf in welke rol de Dame van Voerendaal in de tijd van de Romeinen speelde
26
aug
2022
28
aug
2022

Archeologisch Festival Sempervivetum

Het Archeologisch Festival SEMPERVIVETUM MMXXII (2022) is een theatervoorstelling, waarin op verschillende locaties in de Romeinse Vallei van Bocholtz scenes worden opgevoerd, met als centrale thema’s: de rol en betekenis van het Romeinse verleden voor deze streek.

Simpelveld
20
mei
2022
04
sep
2022

Tentoonstelling: Oevers vol Romeinen

Een interactief familieavontuur

Limburgs Museum, Venlo
Leer meer over Romeins Zuid-Limburg op
Via Belgica Digitalis

contact

Gemeente Voerendaal