243

Romeins vakwerk

Baneheide, Bocholtz

Baneheide is een typisch voorbeeld van een Limburgs dorpje: 30 huizen, 80 inwoners, een waterpoel en waterput, boerderijen en op de kruising van wegen in het dorp een houten kruis. De naam Baneheide is misschien afgeleid van het Romeinse heerbaan, een weg bedoeld voor het leger. De Romeinen legden in nieuw veroverd gebied namelijk meteen een wegennetwerk voor het leger aan.

Een weg zelf is in Baneheide niet teruggevonden. Wel zijn er sporen gevonden van Romeinse bewoning, een boerendorpje. De Romeinen in Baneheide woonden niet in luxe villa’s, maar in traditionele boerderijen van hout, stro en leem. Ze leken op de Zuid-Limburgse vakwerkboerderijen, waarvan ook in Baneheide voorbeelden te zien zijn.

In de Romeinse tijd hadden de boerderijen meestal maar één verdieping en een dak van stro. Het principe van het houten skelet, opgevuld met een vlechtwerk van takken, dichtgesmeerd met leem, kende men al. De bewoners van de streek pasten hun huizen beetje bij beetje aan de Romeinse stijl aan. Bij iedere verbouwing voegden ze iets Romeins aan hun traditionele boerderijen toe. Een lemen muur vervingen ze door een stenen muur, het rieten dak door een pannendak. Die mix van oude en nieuwe bouwmaterialen zie je nog steeds. Kijk maar naar vakwerkhuizen waarbij het vakwerk is opgevuld met bakstenen.

onderdeel van route