Fruitig erfgoed
De terugkeer van de hoogstamfruitboom
Appels, peren, pruimen, walnoten en kastanjes: voordat de Romeinen kwamen, hadden we er nog nooit van gehoord. De Romeinen verrijkten onze streken met boomsoorten die eigenlijk zuidelijker groeiden. Toen ze ons land verlieten, werd het kweken van fruit een bezigheid van kloostertuinen en adellijke bezittingen. Pas in de late Middeleeuwen kregen fruitbomen een vaste plek in het boerenbedrijf, al waren de boomgaarden nog voor eigen gebruik.
In het begin van de 19e eeuw werd in grote delen van Nederland bijna ieder dorp of gehucht omgeven door een gordel van hoogstamboomgaarden. Tijdens de landbouwcrisis rond 1900 ruilden boeren hun graanteelt in voor fruitteelt. Maar na 1950 was de concurrentie tussen kwekers zo groot, dat veel boeren overstapten op koeien en varkens, of op laagstambomen. Die zijn namelijk een stuk kleiner, doorgekweekt en leveren meer fruit dan hoogstambomen. Vanwege de overschotten aan fruit voerde de Europese Unie in 1960 rooipremies in. De hoogstamfruitboom verdween langzaam uit het landschap.
Tegenwoordig groeit de belangstelling voor hoogstamfruitboomgaarden weer. De aanplant van hoogstambomen door IKL sinds de jaren tachtig maakt Zuid-Limburg aantrekkelijker voor recreanten. Ook particulieren verfraaien steeds vaker, met hulp van IKL, hun erf met een huisboomgaard. De bomen zijn een paradijs voor insecten, vogels, vleermuizen en andere zoogdieren. Speciale hoogstambrigades zorgen voor het beheer van de boomgaarden.
jul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.
Thermen musem
Heerlenjul
2022
jul
2023
Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden
Thermen museum
Heerlenokt
2022
okt
2023
Van Neanderthaler tot Stedeling
Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd
Venlomrt
2023
mrt
2023
Symposium Villa Voerendaal
Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt
Limburgs Museumapr
2023
apr
2023