191

Een grote koelkast

Romeinse kelder Heerlen

Onder een kantoorgebouw in het Romeins kwartier Heerlen liggen de resten van een kelder uit de Romeinse tijd. In 1952 ontdekten archeologen deze Romeinse kelder. In de keldermuur zitten 5 nissen, waarin waarschijnlijk godenbeeldjes of (olie)lampjes voor verlichting stonden. Hoe groot de kelder in totaliteit was is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk maakte de kelder ooit deel uit van een Romeins stadshuis. Wie in dat huis woonde weten we niet. Het lag op een steenworp afstand van het Heerlense badhuis, nu te bezichtigen in het Thermenmuseum.

Kelders hadden in de Romeinse tijd de functie van koelkast. Door etenswaren in een kelder op te slaan – bijvoorbeeld in amforen – kon je ze langer bewaren. Zowel in deze kelder als in andere teruggevonden Romeinse kelders in Heerlen vonden archeologen resten van amforen en ander aardewerk.

Om de kelder te bewaren én te kunnen blijven zien werd besloten om er een modern gebouw overheen te bouwen. Een infopaneel ter plekke vertelt je er meer over. En je kunt door een kijkgat gluren naar de resten!

ontdekken

  • De kelder is opgenomen in de Via Belgica wandeling ‘Te voet door Coriovallum’ en de lange afstandswandeling van Heerlen naar Eygelshoven, te vinden in de Romeins Zuid-Limburg gids en in de Via Belgica app
  • Bij Aquina Hollanders Makelaars gluur je naar het verleden door het kijkgat!
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeins verleden in Valkenburg

Een reis door de tijd tijdens de Nationale Romeinenweek met speciale activiteiten voor jong en oud en een wandeling onder leiding van een gids!

Valkenburg aan de Geul
13
mrt
2020
18
apr
2020

Kunstwerk met Historie

Door kunstenaar John van den Berg i.s.m. diverse scholen in Landgraaf

Landgraaf
02
mei
2020
28
mei
2020

Overzicht-expositie VIA Linea Recta

Bewustwording Landgraafs Romeins verleden

Landgraaf
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeinse Lunch

Maak kennis met de échte Romeinse keuken!

Valkenburg aan de Geul
25
apr
2020
03
mei
2020

Nationale Romeinenweek

Een week die volledig in het teken staat van de Romeinse geschiedenis in Nederland met dagelijks activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Nederland
25
apr
2020
03
mei
2020

Thermenmuseum: Het badhuis uitgelicht

Bezoek het oudste stenen gebouw van Nederland en betreed voor het eerst de opgraving!

Heerlen
02
mei
2020
02
mei
2020

Romeinse Kunradersteen ontdekken!

Tijdens de Nationale Romeinenweek

Voerendaal
onderdeel van route onderdeel van route