191

Een grote koelkast

Romeinse kelder Heerlen

Onder een kantoorgebouw in het Romeins kwartier Heerlen liggen de resten van een kelder uit de Romeinse tijd. In 1952 ontdekten archeologen deze Romeinse kelder. In de keldermuur zitten 5 nissen, waarin waarschijnlijk godenbeeldjes of (olie)lampjes voor verlichting stonden. Hoe groot de kelder in totaliteit was is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk maakte de kelder ooit deel uit van een Romeins stadshuis. Wie in dat huis woonde weten we niet. Het lag op een steenworp afstand van het Heerlense badhuis, nu te bezichtigen in het Thermenmuseum.

Kelders hadden in de Romeinse tijd de functie van koelkast. Door etenswaren in een kelder op te slaan – bijvoorbeeld in amforen – kon je ze langer bewaren. Zowel in deze kelder als in andere teruggevonden Romeinse kelders in Heerlen vonden archeologen resten van amforen en ander aardewerk.

Om de kelder te bewaren én te kunnen blijven zien werd besloten om er een modern gebouw overheen te bouwen. Een infopaneel ter plekke vertelt je er meer over. En je kunt door een kijkgat gluren naar de resten!

ontdekken

  • De kelder is opgenomen in de Via Belgica wandeling ‘Te voet door Coriovallum’ en de lange afstandswandeling van Heerlen naar Eygelshoven, te vinden in de Romeins Zuid-Limburg gids en in de Via Belgica app
  • Bij Aquina Hollanders Makelaars gluur je naar het verleden door het kijkgat!
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.

Thermen musem

Heerlen
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden

Thermen museum

Heerlen
01
okt
2022
01
okt
2023

Van Neanderthaler tot Stedeling

Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd

Venlo
31
mrt
2023
31
mrt
2023

Symposium Villa Voerendaal

Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt

Limburgs Museum
01
apr
2023
01
apr
2023

Limburgse Archeologie Dag

Lezingenreeks

Limburgs Museum
onderdeel van route onderdeel van route