205

Romeins Zuid-Limburg open en bloot

Thermenmuseum

Nergens in Nederland kun je nu nog een echt Romeins gebouw binnenwandelen, behalve in Heerlen. Het is de grootste en bestbewaarde archeologische opgraving van ons land. Het is de plek waar de Romeinse Heerlenaar in bad ging en jij mag binnenkijken. Stap binnen in het Romeinse badhuis en ontdek Romeins Heerlen én Zuid-Limburg in het Thermenmuseum.

Het moet een drukke bedoening zijn geweest in Coriovallum, Romeins Heerlen. Terwijl je over de brug loopt die het enorme badhuis nu overspant, zie je verschillende ruimtes: een kleedruimte, dompelbaden, zweetruimtes… Je ziet zelfs nog restjes mozaïek. Moderne technologie ondersteunt je verbeeldingskracht. In een aparte expo beleef je zelf hoe het echt was in het badhuis.

Men deed meer dan baden in en rond Coriovallum. Denk aan handel drijven, voedsel verbouwen en potten bakken. Archeologische schatten van Romeinse activiteiten zijn thematisch tentoongesteld in de vaste collectie. Je vindt er zelfs een complete, originele dwarsdoorsnede van de Via Belgica.

ontdekken

  • Stap 2000 jaar terug in de tijd in een Romeins badhuis
  • Laat de archeologische vondsten tot leven komen
  • Ontdek de enorme Romeinse invloed in Zuid-Limburg
  • Leer Heerlen kennen als pottenbakkersstad
18
jun
2023
15
nov
2023

EXPO: De ontdekking van Coriovallum

Heel Heerlen Graaft!

De Vondst in Heerlen
08
nov
2023
10
nov
2023

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR JOU

testpubliek gezocht

Heerlen
01
okt
2023
01
okt
2023

WANDELEN – Tesame sjpatsere 2.0 in Kerkrade

Kerkrade
14
okt
2023
15
okt
2023

Is het een scherf, of een schat?

Schuif aan tafel bij een archeoloog en laat uw vondst verklaren!

Thermenmuseum Heerlen - Limburgs Museum Venlo
onderdeel van route onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Pottenbakkersstad Coriovallum
Het huidige Heerlen was in de tijd van de Romeinen, toen het nog Coriovallum heette, een echt aardewerkimperium. Er zijn meer dan veertig pottenbakkersovens teruggevonden. Er is één heel bijzonder exemplaar opgegraven bij de Luciushof. Het stoken van zo’n oven ging namelijk niet altijd goed. Destijds is deze oven ontploft, de inhoud opgegeven en het geheel ingegraven en vergeten. Tijdens opgravingen in 1971 kwam er een heleboel aardewerk tevoorschijn. De inscripties op één bepaalde kruik vertellen ons dat pottenbakker ‘Lucius Ferenius deze kruik voor Amaka heeft ge­maakt’, waarschijnlijk zijn vrouw. De hele pottencollectie van Lucius is te bewonderen in het Thermenmuseum.

contact

www.thermenmuseum.nl